Valoarea indicativa a licitatiilor programate pentru iunie este cu 7% peste cea atrasa in mai, de aproape 3,482 miliarde lei. 

Pentru luna viitoare sunt programate 12 licitatii pentru vanzare de obligatiuni cu maturitati cuprinse intre 3 si 15 ani, precum si doua licitatii pentru certificate de trezorerie cu scadenta de sase luni si, respectiv, de un an.

Prin licitatiile pentru obligatiuni, Finantele vor sa atraga 2,415 miliarde lei, iar prin emisiunile de certificate de trezorerie inca 1,3 miliarde lei. 

Prima licitatie este programata luni, cand Trezoreria vrea sa atraga 800 milioane lei, prin vanzare de obligatiuni cu scadenta in 2019 si, respectiv, in 2027. In ziua urmatoare acestor operatiuni sunt programate doua licitatii pentru oferte necompetitive, in care Finantele accepta doar ordine in care investitorii indica doar suma pe care sunt dispusi sa o plaseze in aceste titluri, nu si randamentul tintit. De regula, la aceste licitatii randamentul oferit este egal cu costul mediu de finantare obtinut de Trezorerie la licitatia principala, derulata cu o zi inainte. 

Finantele au reusit sa obtina in ultima perioada costuri de finantare mai mici la licitatiile pentru vanzarea de titluri de stat, in conditiile in care investitorii straini au fost mai interesati de achizitia acestora, ducand totodata la intarirea leului fata de euro. 

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la inceputul lunii mai ca aprecierea leului este legata de intrari de capital pe o cerere mai mare de titluri romanesti, ca urmare a includerii Romaniei intr-un indice JP Morgan, dar si de capitaluri "care ratacesc temporar" prin piata locala dupa ce s-au retras din Rusia sau Ucraina. 

Un factor in plus pentru scaderea costurilor de finantare ale Romaniei este reprezentat si de decizia anuntata in urma cu mai bine de o saptamana de Standard & Poor's privind imbunatatrea calificativul suveran al tarii cu o treapta, la "BBB-", in categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila. S&P era singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor. 

De la inceputul anului, Finantele au atras de pe piata interna 17,435 miliarde lei si 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.