Oferta totala a bancilor s-a ridicat la 2,73 miliarde de lei, de 3,4 ori peste valoarea programata, de 700 milioane lei, potrivit Mediafax.

Finantele au mai vandut certificate la opt luni saptamana trecuta, prin care a atras 931,1 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an. Tot saptamana trecuta, joi, administratorii datoriei publice au vandut certificate cu scadenta la 12 luni la un randament mediu in scadere, de 6,07% pe an.

Sentimentul investitorilor s-a imbunatatit dupa ce Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de euroobligatiuni pe 10 ani lansata in 2008, reusind sa atraga 750 milioane euro la un randament de 5,1%. Ofertele au totalizat 3,6 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decat suma imprumutata, jumatate din eurobonduri fiind preluate de investitori din Marea Britanie, Austria si Germania.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an aproape 42 de miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se mai adauga 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

In luna septembrie, Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 3,3 miliarde lei dina piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma atrasa in august.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.