Finantele au imprumutat 300 milioane lei prin obligatiuni pe patru ani, la un randament de 4,53%
Ministerul Finantelor a imprumutat luni 300 milioane lei prin obligatiuni cu o maturitate reziduala de patru ani, la un randament de 4,53%, peste costul titlurilor pe cinci ani vandute la inceputul lunii mai.
Bancile au realizat subscrieri de 701 milioane lei, iar valoarea indicativa a fost de 300 milioane lei.
In sesiunea de marti, Finantele au programat o sesiune suplimentara pentru ofertele necompetitive, prin care sa imprumute aditional inca 30 milioane lei.
La inceputul lunii mai, administratorii datoriei publice au atras 800 milioane lei prin obligatiuni pe cinci ani, la un randament minim istoric, de 4,45% pe an.
Trezoreria a mai vandut titluri din aceeasi emisiune ca cea redeschisa luni in luna februarie, cand a imprumutat 500 milioane lei, la un randament de 5,79%.
Finantele au imprumutat in luna mai 2,9 miliarde lei, suma reprezentand 76% din totalul vizat in aceasta luna, de 3,78 miliarde lei. Suma stabilita pentru luna mai este mai mica decat imprumuturile luate in luna aprilie, de 5 miliarde lei, prin vanzare de titluri in lei (2,5 miliarde lei) si in euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, atingand valori minime istorice, in linie cu evolutia obligatiunilor din regiune. Interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat emise de Romania a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 23,87 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.