Finantele au imprumutat 1,3 miliarde lei, la costuri care au atins noi minime istorice
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat joi 1,3 miliarde lei, exact suma vizata, prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate la sapte luni si obligatiuni pe cinci ani, ale caror costuri de finantare au atins noi minime istorice.
Finantele au vandut certificate de trezorerie pe sapte luni de 500 milioane lei si obligatiuni pe cinci ani de 800 milioane lei, la randamente medii de 4% pe an si, respectiv, de 4,45% pe an.
Pentru emisiunea de certificate de trezorerie au primit subscrieri de 2,981 miliarde lei, in timp ce pentru obligatiuni cererile au insumat 1,508 miliarde lei. Inaintea licitatiilor, in piata secundara, certificatele pe sase luni erau cotate la un randament de 4,35%, iar obligatiunile pe cinci ani la 4,45%.
Finantele nu au mai organizat licitatii pentru vanzare de certificate de trezorerie pe sase luni din ianuarie, cand randamentul mediu acceptat a fost de 5,53% pe an. Atunci au vandut certificate de 300 milioane lei.
Trezorezia a redeschis joi aceeasi emisiune de obligatiuni lansata la inceputul lunii aprilie si redeschisa prima data in 18 aprilie. La lansare, titlurile au fost vandute la un randament mediu de 5,5% pe an, iar la redeschiderea din aprilie randamentul mediu a scazut la 5,09%.
Ministerul Finantelor Publice vrea sa atraga in luna mai 3,78 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat, dupa ce in aprilie a imprumutat de pe piata interna peste 5 miliarde lei.
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, atingand valori minime istorice, in linie cu evolutia activelor din regiune. Interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat emise de Romania a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 20,92 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.