Bancile au subscris luni titluri de 852,3 milioane lei. 

Finantele au planificat sa imprumute in februarie 3,7 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasa in ianuarie, de 11,4 milioane lei.  Trezoreria a anuntat ca vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna. Totodata, Finantele au mandatat mai multe banci de investitii sa organizeze o serie de intalniri cu investitorii din Europa si Statele Unite in vederea pregatirii unei emisiuni de obligatiuni denominate in dolari. Urmatoarea licitatie pentru titluri in lei va fi organizata luni, pentru obligatiuni pe doi ani, prin care Finantele vor sa atraga 600 milioane lei.

La operatiunea din ianuarie, administratorii datoriei publice au imprumutat 3,1 miliarde lei, la un cost de 5,4%, cel mai redus nivel inregistrat vreodata pentru aceasta maturitate. 

Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara. 

Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.