Includerea probabila a obligatiunilor guvernului Romaniei, incepand cu 1 martie, in indicele Government Bonds Index - Emerging Markets, operat de JPMorgan, va determina investitorii care-l urmaresc sa cumpere titluri romanesti pentru a se conforma noii componente. 

Indicele cuprinde obligatiuni in valoare de 175 miliarde de dolari, iar ponderea Romaniei va fi de 0,54%, dupa incheierea primei faze. 

Grupul britanic Barclays a anuntat deja ca obligatiunile romanesti vor fi incluse din 31 martie intr-un indice pentru piete emergente al bancii. 

"Intrarile de capital strain pe piata obligatiunilor romanesti ar putea totaliza 5 miliarde de dolari in acest an. Consideram ca este foarte posibil ca detinerile nerezidentilor de datorie emisa de guvernul Romaniei sa creasca de la 5,3% si sa depaseasca maximele istorice pentru a ajunge cel putin la 20% pana la sfarsitul anului 2013", a declarat Esther Law, analist pentru piete emergente la divizia din Londra a grupului Societe Generale

Randamentul obligatiunilor cu scadenta in 2015, una dintre cele trei emisiuni eligibile pentru a fi incluse in componenta indicelui JPMorgan, a coborat miercuri cu 0,28 puncte procentuale, la 5,5%. 

Leul s-a apreciat cu peste 1% dupa anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.

Investitorii straini au au cumparat constant obligatiuni ale Romaniei, in ultimele saptamani, in contextul stabilizarii situatiei politice a tarii si a asteptarilor ca Guvernul sa incheie un nou acord preventiv cu FMI la expirarea celui actual in martie.  S-au redus si temerile privind zona euro, partener comercial important al Romaniei, noteaza Wall Street Journal.

Germania, Franta si Italia constituie impreuna destinatia a 40% din exporturile Romaniei.