Trofeul Europa League a ajuns la madrileni. Finala a inregistrat record de spectatori pe Arena Nationala. Cea mai complexa transmisiune tv realizata vreodata in Romania FOTO
Ultimul antrenament oficial al celor doua echipe, Atletico Madrid si Athletic Bibalo, a avut loc pe Arena Nationala, iar jucatorii au ramas cu gura cascata cand ne-au vazut stadionul de 5 stele.
Cele doua rivale din finala sunt adversare traditionale in fotbalul iberic.
Bilbao are jucatori exclusiv basci, antrenati acum de Marcelo Bielsa, cel despre care se spune ca a inventat tiki-taka - jocul de pase dus la perfectiune de Barcelona. Dar n-au castigat niciodata Cupa UEFA, spre deosebire de Atletico Madrid, care a primit trofeul Europa League in 2010.
Condusi de legendarul jucator al pumelor argentiniene, Diego Simeone, madrilenii au in lot jucatori de aproximativ 200 de milioane de euro, fiind de altfel favoritii caselor de pariuri.
Cat despre competitia Europa League, ea este sora mai mica a Champions League. Anul acesta, castigatorii vor primi aproape 4 milioane de euro de la UEFA, in timp ce invinsii doar 2,5 milioane de euro.
In 2009, doi romani au ridicat deasupra capului primul trofeul al noii competitii. Sahtior Donetk - echipa lui Mircea Lucescu si Razvan Rat - a castigat finala de la Istanbul, impotriva nemtilor de la Werder Bremen. Iar anul trecut, la Dublin, fundasul roman Cristi Sapunaru a trait bucuria trimfului, alaturi de portughezii de la FC Porto.
Finala Europa League, cea mai complexa transmisiune de televiziune realizata vreodata in Romania
Sub coordonarea PRO TV, 120 de oameni, de la noi dar si din Anglia, au transmis meciul in direct in peste 130 de tari. Vor fi folosite 50 de camere de ultima generatie, a caror valoare depaseste cateva milioane de euro, Jammie Oakford, regizorul responsabil pentru aceasta transmisiune, fiind unul dintre cei mai experimentati din lume, avand la activ meciuri importante, de campionat mondial si de Champions League.
Spider cam-ul, vedeta transmisiunii, a fost instrumentul de peste 500.000 de euro. Doar 16 asemenea gadgeturi exista in intreaga lume. Aceasta a fost pentru prima data cand o asemenea tehnologie s-a folosit in Romania. Camera a putut filma de la o inaltime de aproximativ 30 de metri si oferi imagini panoramice, dar si orice fel de detalii, atat de pe gazon cat si din tribune". Cu ajutorul a patru scripeti, camera s-a miscat in orice directie, oriunde pe stadion, fiind dirijata de la marginea terenului de doi nemti.
Spectaculoase au fost si tunurile. Aceste camere au teleobiectivul intr-atat de performant incat de la o distanta de peste 100 de metri, dintr-o parte in cealalta a stadionului, pot apropria atat de mult incat se pot observa si cele mai mici detalii.
Telespectatorii au avut parte si de cele mai spectaculoase reluari filmate vreodata in Romania, cu ajutorul camerelor Ultra Motion.
Nu in ultimul rand, un elicopter a survolat stadionul pe toata durata meciului pentru a oferi o imagine de ansamblu.
In total 35 de camere amplasate in toate unghiurile au filmat filma in timpul celor 90 de minute. Instalarea tuturor echipamentelor a durat cateva saptamani, iar la marginea stadionului s-a creat acum un mic oras media.
Transmisiunea a fost asigurata de patru care de transmisie.
Curentul electric necesar transmisiunii a fost, de asemenea, asigurat de doua generatoare cu o putere de 500 de kilowatti, adica suficient pentru a alimenta un bloc de 10 etaje, iar in stadion si in jurul sau au fost intinsi 12 kilometri de cablu.