Tsunami-ul solar declansat zilele acestea este unul dintre cele mai puternice explozii din ultimii patru ani. Chinezilor le-au fost afectate comunicatiile radio, iar americanii se tem ca masa imensa de particule trimisa catre Pamant ar putea interactiona si cu liniile de inalta tensiune. Medicii, in schimb, fac o legatura intre eveniment si starile de depresie si nervozitate pe care le-am putea resimti astazi, cand asteptam asa-numitul varf al fenomenului.

Cea mai puternica furtuna solara de pana acum a avut loc in urma cu 160 de ani si este cunoscuta drept "Carrington Event", dupa numele astronomului Richard Carrington, care a urmarit fenomenul. Ce s-a intamplat atunci? Furtuna a facut prapad: a distrus retelele telegrafice, iar stalpii de inalta tensiune au luat foc.

Nici explozia solara din 8 decembrie 2010 nu a trecut fara efecte. Portalul ScienceDaily scrie ca, in urma acesteia, polul nord magnetic s-a deplasat spre vest cu 76 de km. Si in 2009 s-a intamplat acelasi lucru, insa polul s-a deplasat cu doar 64 de kilometri. Care sunt riscurile? Specialistii spun ca deplasare repetata ar putea duce chiar la inversarea polilor, iar aceasta schimbare ar avea o influenta foarte mare asupra oamenilor, a platelor si a animalelor.

Si asta nu e tot! In emisfera sudica campul electromagnetic protector are acum o "spartura" de 3.000 de kilometri, ceea ce inseamna ca locuitorii din America de Sud si din Australia sunt mai putin protejati impotriva radiatiilor solare.

Cei de la montrealgazette.com scriu ca, in 1989, o furtuna solara a lasat fara curent sase milioane de oameni din Quebec (Canada). Probleme s-au inregistrat si in 1972, in SUA. Aici intreg statul Illinois a fost deconectat de la reteaua de telefonie!