În primul rând, măsurile din noul Cod fiscal, care ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, vor duce la creşterea lichidităţii pentru companii.

"În al doilea rând, sunt beneficii pe care le vor primi angajaţii care şi aşa suferă, pentru că lucrează din diferite locuri, nu mai pot veni la birou, au cu totul altă activitate. Sunt avantaje non-invazive, care vin într-o perioadă critică, precum beneficii pentru testare epidemiologică, pentru vaccinare, pentru cei care lucrează în telemuncă, deci un segment extraordinar de important în această perioadă", a continuat el, potrivit Agerpres.

În plus, sunt lucruri care vin să clarifice actualele prevederi legislative, precum legislaţia privind tichetele-cadou.

"În contextul capitolului de TVA, modificările sunt de asemenea benefice pentru mediul de afaceri. Un aspect se referă la recuperarea TVA plătite la buget pentru facturile neîncasate de la persoane fizice. Este pentru prima dată în Codul fiscal când - cred eu - se îndreaptă o nedreptate între persoanele juridice şi cele fizice, era o diferenţă majoră între tratamentul fiscal în ceea ce privea ajustarea şi recuperarea taxei pentru facturile neîncasate. Apărea o discriminare care noi sperăm că va înceta începând cu 1 ianuarie 2021", a susţinut Anghel.

În prezent operatorii economici îşi puteau recupera taxa pentru creanţele neîncasate doar de la persoanele juridice, a amintit reprezentantul companiei de consultanţă.

"În noile condiţii, recuperarea taxei este permisă în măsura în care aceasta nu a fost încasată de la beneficiari persoane fizice în termen de 12 luni şi sunt două condiţionalităţi privind facturile de până la 1.000 de lei. Compania trebuie să demonstreze măsurile pe care le-au luat, comerciale, pentru recuperarea creanţelor, dar şi pentru suma de peste 1.000 de lei trebuie să demonstrăm măsuri judiciare", a adăugat expertul.

Această prevedere a venit la propunerea mediului de afaceri şi în contextul alinierii legislaţiei naţionale la legislaţia europeană, a precizat Anghel.

"Astfel, companiile care au facturi neîncasate de la persoane fizice - şi mă refer la industrii precum telecom, utilităţi, leasing sau alte industrii sau companii cu un volum mare de creanţe de la persoane fizice - vor fi în măsură să recupereze această taxă şi vor trebui să îşi adapteze şi să implementeze o procedură internă prin care să demonstreze îndeplinirea condiţiilor din lege", a mai spus expertul PwC.