Evaziunea fiscala ne scapa de datorii! Vezi cum vrea Vladescu sa echilibreze bugetul! - UPDATE
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu (foto), se bazeaza pe masurile din zona evaziunii fiscale pentru a aduce, in martie, veniturile bugetare la nivelul programat. Potrivit lui Vladescu, veniturile bugetare de pe primele doua luni s-au pastrat usor sub nivelul programat.
"Pe primele doua luni suntem foarte aproape de program. Incepand din martie, mai ales cu masurile din zona evaziunii fiscale, vom reveni cu veniturile la nivelul programat", a spus, intr-o conferinta de presa Vladescu.
Ministrul Finantelor a declarat, de asemenea, ca cele trei miliarde de euro care au intrat in conturile Trezorerie de la inceputul anului din imprumuturile externe angajate de Romania vor fi folositi pentru invetitii.
"As putea spune ca toti banii se duc catre investitiii, tinand cont ca in 2010 volumul investitiilor va depaÅŸi cele 3 miliarde (euro n.r.) imprumutate in cele trei saptamani", a precizat Sebastian Vladescu.
Referitor la protestele anuntate de bugetari in perioada urmatoare, ministrul a mai spus ca, deocamdata, resursele sunt limitate.
"Mesajele de crestere pe care economia Romaniei incepe sa le dea sunt incipiente si depind de evolutia la nivel global. Atat timp cat cresterea economica este limitata, resursele sunt limitate", a spus Vladescu.
La 31 ianuarie, bugetul general consolidat inregistra un excedent extrem de redus, de 0,003% din PIB, sau 15,3 milioane lei, la venituri de 14,034 miliarde de lei si cheltuieli de 14,019 miliarde de lei. Veniturile obtinute in prima luna a anului reprezinta 2,6% din Produsul Intern Brut.
Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenita de Guvern cu FMI pentru acest an este de 31,9 miliarde lei.
Pentru primul trimestru tinta a fost stabilita la 8,25 miliarde lei. Bugetul pentru 2010 prevede o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB. Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Printre criteriile impuse Romaniei pentru virarea transelor de bani de la institutiile financiare internationale se numara si indeplinirea anumitor tinte pentru deficitul bugetar.