Presedintele Fundatiei pentru Cercetare Economica si Industriala, Yannis Stournaras, a declarat ca planul care a fost propus guvernului ar permite transformarea unei patti substantiale din datoria de stat a Greciei intr-o noua forma de obligatiune garantata prin active.

Propunerea ar permite Greciei sa-si reduca datoria de stat cu 50-60% din PIB, estimeaza economistii care au elaborat planul.

Guvernul elen estimeaza o datorie de stat de 162% din PIB pentru sfarsitul acestui an, sau peste 340 miliarde de euro.

Planul este similar cu propunerea unor economisti germani, care au aratat ca statul elen ar putea transfera activele unei autoritati supranationale care sa le valorifice si sa foloseasca fondurile pentru reducerea datoriei de stat a Greciei. Principala diferenta dintre cele doua propuneri este ca, potrivit planului economistilor greci, Atena ar putea reintra oricand in posesia activelor prin rascumpararea obligatiunilor.

Stournaras a aratat ca planul ar putea reprezenta o alternativa la propunerile venite din partea mai multor lideri europeni si economisti privind pierderile acceptate de banci pe datoria de stat a Greciei.

Bancile si companiile de asigurari, creditorii privati ai Greciei, au acceptat in iulie sa stearga 21% din obligatiunile de stat grecesti care vor ajunge la maturitate pana in 2020, care insumeaza 135 miliarde euro. Intre timp, mai multi lideri politici din UE si economisti au sugerat o pierdere mai mare pentru banci, apropiata de 50% din valoarea datoriilor.

"Consideram ca UE ar trebui sa caute o solutie in aceasta directie, prin folosirea activelor statului, evitand variante mai periculoase, precum pierderi mari pentru banci, care ar face datoria nesustenabila si ar crea probabil o situatie foarte periculoasa", a aratat el.
Reprezentantii ministerului elen al Finantelor nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Citeste si:

Cei mai fericiti locuitori din lume. In ce tara se lucreaza cel mai putin si cat muncesc romanii

Imaginea dezolanta a bogatiei. Cine stinge lumina in cazinourile din Las Vegas FOTO