Guvernul este optimist şi vede o creştere economică sănătoasă, din care însă romanii se vor alege cu prea puţin, spun specialiştii.

Până în vară, cel puţin, leul ne va da motive de emoţii. Specialiştii financiari prevăd că îşi va continua deprecierea faţă de moneda europeană.

Leul a tot slăbit în ultimele două luni, iar acum vedem că la unele case de schimb moneda europeană costă 4 lei şi 65 de bani, iar în următoarele luni, spun specialiştii, am putea vedea un euro şi mai scump, de 4 lei şi 73 de bani.

Cei cu credite vor avea o grijă şi cu dobânzile bancare. Economiştii spun că indicele ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la împrumuturile în lei, va depăşi 3%. Asta înseamnă cu un procent în plus faţă de nivelul actual. Alţi analişti prevăd chiar că nivelul ROBOR va fi dublu faţă de cel de acum.

Pe hârtie, diferenţa între procente poate părea mică, dar în bugetul unei familii asta înseamnă zeci sau chiar sute de lei plătite în plus la fiecare rata.

De exemplu, un roman cu un credit ″Prima Casa″⁣, care plătea în vara o rată de 945 de lei, achita acum băncii cu 180 de lei mai mult, după creşterea ROBOR.

Cum ROBOR nu va reveni la minimele istorice prea curând, specialiştii le recomandă celor care vor să ia credite să îşi facă bine calculele.

Liviu Andrei, broker de credite: ’’Un ROBOR de 2% cred că este o cotaţie normala. Venitul familiei ar trebui calculat în aşa fel încât rata să nu depăşească 40% din venitul total, astfel încât, în momentul creşterii euro sau a ROBOR, acea creştere să nu fie mai mare de 10% decât rata iniţială.″

Economiştii mai estimează că vom da mai mulţi bani şi pentru cumpărăturile de zi cu zi.

Inflaţia va creşte la 3,4%, ceea ce înseamnă că vom plăti mai mult în magazine, la pompă, dar şi când mergem în vacanţă.

Adrian Codirlasu, președintele CFA România: ”Crescând inflaţia, care duce la o majorare a ratelor de dobândă, automat preţurile din economie cresc, însă pe de altă parte avem majorarea de salarii, deci această creştere de costuri este compensata de creşterea de venituri.″

Aşadar, mulţi romani ar putea constata în câteva luni ca majorările salariale vor fi anulate de scumpiri şi de slăbirea leului. Guvernul e însă optimist - economia noastră va avea o creştere economică solidă, de 5,5% faţă de 2017.