"Calificativul «investment grade» ajuta Romania pentru a fi in vizorul investitorilor mari, dar aici trebuie sa demonstram ca va contiua cresterea economica, ca stabilitatea politica si legislativa este acolo, antreprenorii romani sa inteleaga ca trebuie sa creasca, iar bancile sa sprijine aceasta crestere. Incepem sa vedem companii mult mai mari care se uita la Romania, dar nu vor investi anul acesta, poate nici anul viitor, dar macar vor incuraja investitorii oportunisti sa investeasca acum in Romania", a spus Mihai Pop.

Standard & Poor's, singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, a imbunatatit luna trecuta calificativul suveran al tarii cu o treapta, la "BBB-", in categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila. 

"Acum avem toate ingredientele sa atragem mai multi investitori si nu vad nimic la orizont care sa schimbe aceasta imagine in urmatorii 1-2 ani . Din punctul meu de vedere vom vedea o panta de crestere importanta a investitiilor dupa doi ani, dar trebuie sa facem in asa fel incat sa nu stricam nimic in acest interval", a adaugat Pop. 

In opinia sa, Romania, dupa Polonia, este urmatoarea destinatie de investitii din Europa Centrala si de Est, iar investitorii nu o mai percep "la pachet" cu Bulgaria. 

"Se vorbeste de o Romanie separata de Bulgaria din multe puncte de vedere. Romania este altceva decat Bulgaria", a mai spus reprezentantul companiei de consultanta si audit. 

In acelasi timp, Alina Stanciu Birsan, partener al companiei de avocatura PeliFilip, a declarat ca imbunatatirea ratingului este un semnal pozitiv, iar pe termen mediu si lung ar putea ca efect cresterea accesului la finantare mai ieftina. 

Pe de alta parte, Ruxandra Ogrendil, managing partner Pathfinder Management & Consulting, considera ca "imbunatatirea ratingului este cel mai mare castig al Romaniei". 

"Investitorii institutionali din spatele fondurilor de investitii se uita la indicatorii macroeconomici, iar mai ales cei din Statele Unite ale Americii sunt extrem de pragmatici, se uita la cifre si daca le iese bine analiza, atunci dau bani. Acesta este cel mai mare castig al Romaniei", a spus Ogrendil. 

Reprezentantii fondurilor de investitii spun insa ca ratingul conteaza mai putin in decizia privind o achizitie, mai mult cantarind profitabilitatea si perspectivele de crestere ale afacerii respective. 

"Tranzactiile pe care le-am facut in Romania au fost decizii luate acum ani de zile, nu au legatura cu investment grade. Daca tara are investment grade, dar nu exista profitabilitate, fondurile nu investesc. Sunt piete unde nu mai exista posibilitate de crestere foarte mare, iar fondurile nu mai sunt dispuse sa investeasca acolo. Vrem sa investim mult capital in Romania, credem mult in Romania si ne plac antreprenorii romani", a declarat Cezar Scarlat, managing director Abris Capital Partners, care a preluat recent compania Urgent Curier, iar in 2012 firma Cargus International. 

Si Dan Farasanu, director de investitii Resource Partners, spune ca ratingul este mai putin important cand se decide o tranzactie. 

"Pentru investitori conteaza mai multe aspecte: statul de drept, stilul de antreprenoriat, marimea pietei. Ne intereseaza potentialul de crestere. Investment grade conteaza atunci cand strangi bani pentru fonduri noi", a explicat Farcasanu. 

Resource Partners si Abris Capital Partners au fost printre cele mai active fonduri de investitii de pe piata locala in ultimii doi ani. 

Romania a depasit Ungaria in topul celor mai atractive tari pentru investitii straine in Europa Centrala si de Est (ECE) in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, fiind devansata de Polonia si Cehia, iar daca va mentine acest ritm ar putea ajunge pe locul 2 in 2015, potrivit datelor EY. 

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au urcat cu 26,8% comparativ cu anul anterior la 2,71 miliarde euro, atingand varful ultimilor patru ani, dupa ce in 2012 s-a consemnat prima crestere de la inceputul crizei