Dulceturile Transilvaniei, atat de apreciate de printul Charles, au cucerit Parisul: costa 365 de euro bucata, cate zile intr-un an. VIDEO
Prezentate intr-o formula de lux, dulceturile Transilvaniei, atat de apreciate de printul Charles, au cucerit Parisul la un salon international de produse rafinate. Costa 365 de euro bucata, exact cate zile de truda si soare sunt intr-un an.
Recipientele sunt lucrate cu migala de artisti in sticlarie si in arta bijuteriei. Fiecare este asezat intr-o rama de lemn, alaturi de o lingurita de argint, ca la marile curti boieresti. Nu vor fi mai mult de o mie-si-una de astfel de opere si fiecare va purta un sigiliu in semn de noblete.
Dulceata din fructe de padure, dar si din faimosul rubarbar, ca la Saschiz ori la Viscri, l-a cucerit de cativa ani pe printul Charles. Iar mierea din florile salbatice, crescute prin pajistile si livezile Transilvaniei, a poposit de mult pe mesele de la curtea Angliei.
Iata ca o fundatie a reusit sa atraga atentia asupra dulceturilor parfumate din zmeura si mure chiar si celor mai pretentiosi degustatori, la Paris. Iar modul de prezentare e de mare clasa.
Editia este limitata: vor fi doar 1001 produse, ca in basmele orientale.
"A fost ideea sa venim cu ceva mai aparte, cu ceva nou, ceva care sa atraga atentia, cu un produs exclusivist. A fost o combinatie intre mestesugari - sticlar, tamplar, argintar si producatorii traditionali - albinari si producatori de gemuri", a declarat Cristi Gherghiceanu, managerul Fundatiei Adept.
Un artist sticlar a creat in fabrica lui de langa Sibiu recipiente unicat.
"Partea de jos este argint placat pe suprafata cristalului, iar firele de cristal sunt modelate la cald. La fel ca si acesta lentila care amplifica oarecum continutul", a explicat Ioan Tamaian, artist sticlar.
Intr-un astfel de vas, fructele par si mai savuroase. Minunate sunt si linguritele din argint masiv, produse in atelierul unui bijutier din Turda.
Primul recipient a fost cumparat de un avocat englez care locuieste la Paris de cativa ani si e hotarat acum sa isi petreaca o vacanta si in Transilvania. Fundatia vrea sa realizeze curand si amfore din sticla pentru siropuri naturale din fructe. Iar pentru fiecare vanzare s-a angajat sa planteze cate 5 stejari.