Dobanzile platite de stat nu mai scad fara un acord cu FMI, rating mai bun S&P sau taierea ratei BNR
Costurile de imprumut pe termen lung ale Romaniei ar putea sa scada substantial doar daca Guvernul incheie un acord cu FMI, agentia Standard&Poor's imbunatateste ratingul tarii sau Banca Nationala a Romaniei reduce dobanda cheie, se arata intr-un raport al grupului austriac Raiffeisen.
Statul s-a finantat in ultimele luni la costuri in scadere, ca urmare a cererii din partea investitorilor straini si a strategiei de imprumut a Guvernului.
In decembrie si ianuarie randamentele au coborat, in pofida sumelor mari imprumutate de Ministerul de Finante, ca urmare a achizitiilor strainilor.
Dupa ce si-a format un fond de lichiditati, Guvernul a schimbat abordarea si a limitat imprumuturile, sporind presiunea pe costurile de imprumut.
"Randamentele ar putea aluneca mai jos in trimestrul al doilea, mai ales pentru certificatele de Trezorerie, intrucat ne asteptam ca Ministerul de Finante sa atraga sumele planificate, iar BNR sa relaxeze conditiile privind lichiditatea. Pe de alta parte, consideram ca potentialul declinului randamentelor pentru obligatiuni este limitat. In primul rand, acestea sunt aproape de nivelul dobanzii cheie de 5,25%, iar orice declin sub acest prag va fi probabil doar temporar. In al doilea rand, volumul mare estimat pentru achizitiile nerezidentilor sugereaza ca cea mai mare parte a achizitiilor acestora a avut loc", se arata in raportul Raiffeisen.
Pentru a cobori puternic costurile de imprumut, Guvernul are nevoie de un acord cu FMI, un rating mai bun sau de reducerea dobanzii de catre BNR.
S&P este singura dintre marile agentii de evaluare financiara care nu include Romania in categoria recomandata investitorilor. S&P evalueaza Romania la "BB+", cel mai ridicat nivel din categoria "junk", cu perspectiva stabila.
"O scadere substantiala a randamentelor obligatiunilor ar putea avea loc doar in cazul incheierii unui nou acord cu FMI, al imbunatatirii ratingului Romaniei de catre S&P sau al reducerii dobanzii de politica monetara", noteaza analistii Raiffeisen.
Avand in vedere schimbarile frecvente ale conditiilor de lichiditate si incertitudinea unui nou acord cu FMI, Raiffeisen ia in calcul o prima de risc pentru randamentele titlurilor in trimestrul III.
Actualul acord cu FMI a fost prelungit cu trei luni, pana in iunie. Guvernul negociaza un altul cu Fondul, pentru a inlocui intelegerea de 5 miliarde de euro, tratata de autoritati ca preventiva.
Cel mai probabil, BNR va mentine dobanda la nivelul actual de 5,25% pe tot parcursul acestui an, in pofida factorilor tot mai puternici care sustin o reducere, precum conditii economice slabe, temperarea rsicurilor politice si inflatie in declin, se arata in raport. Discutiile referitoare la o reducere a dobanzii nu vor avea loc inaintea toamnei, cand inflatia este prognozata sa coboare spre 4% si va exista mai multa claritate despre un posibil acord cu FMI.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, marti, ca Romania merita un rating suveran mai bun: "Dupa opinia mea, trebuie rediscutat ratingul de tara. Eu cred ca ratingul de tara pentru Romania in noile conditii de stabilitate fiscala trebuie imbunatatit".
BNR a mentinut in martie dobanda de poitica monetara la 5,25%. Ultima reducere a fost aplicata in urma cu un an (martie 2012), de la 5,5% la 5,25%.
Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii in perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva negativa. Fitch acorda Romaniei calificativul "BBB-", ultima treapta deasupra "junk", cu perspectiva stabila.