Doar directorii performanti vor mai primi bonusuri!
Niciun director general al companiilor nationale subordonate Ministerului Economiei nu a primit anul trecut decat salariul, care este limitat prin lege la nivelul unui secretar de stat, adica 6.600 de lei pe luna salariu brut, a declarat astazi Adriean Videanu, ministrul Economiei.
Acelasi sistem de salarizare ramane in vigoare pana in iunie, a adaugat Videanu, care doreste sa faca unele schimbari si va propune Guvernului schimbarea legislatiei actuale. Daca propunerea lui va fi acceptata, directorii generali vor putea primi bonusuri doar daca vor depasi obiectivele si indicatorii de performanta prevazute in contractul de mandat.
In acest contract, incheiat intre directorul general si actionarii companiei respective, sunt stabilite obiective si criterii de performata specifice privind cifra de afaceri, profitul, reducerea creantelor, a platilor restante, a pierderilor si cheltuielilor, precum si cresterea productivitatii.
Adrian Videanu spune ca pana in decembrie 2008 era suficient ca directorii generali sa isi atinga obiectivele pentru a primi bonusurile din contractul de mandat, iar de multe ori acele obiective erau supericiale si au fost stabilite de insisi directorii generali in cauza. Din 2009 nu s-au mai acordat deloc bonusuri, insa ministrul Economiei crede ca e nevoie de schimbari.
"Am propus Guvernului ca directorii sa primeasca bonusurile din contractele de mandat doar daca vor depasi performantele din aceste acorduri. Daca vor indeplini doar criteriile de performanta din contracte, vor primi numai salariul de secretar de stat. Decizia se va lua de Guvern în iunie, vom avea timp sa fundamentam suficient acest lucru", a declarat Adriean Videanu.
El a mai anuntat ca a modificat astazi bugetele companiilor nationale din subordinea ministerului sau, in sensul reducerii sumelor maxime pe care directorii generali le vor putea primi ca bonusuri. El a dat exemplul directorului general al Transelectrica, ce va putea primi prin contractul de mandat 87.000 de lei, nu 222.000 lei cum era prezazut initial. Chair si aceasta suma diminuta, de 87.000 de lei, ii va fi acordata doar daca isi va depasi obiectivele stabilite.
Potrivit bugetelor de venituri şi cheltuieli pentru 2010 ale celor mai importante companii deţinute de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, directorul general al combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) are cel mai mare venit prin contractul de mandat, de 412.000 de lei. Totodata, contractele de mandat ale directorilor Hidroelectrica prevad un venit de 246.000 lei, 266.000 lei pentru seful Nuclearelectrica, 265.000 lei pentru conducerea Electrica SA si 185.000 lei in cazul conducerii Termoelectrica.
Directorul transportatorului de gaze Transgaz Medias (TGN) are un venit prin contractul de mandat de 260.000 lei, iar cel al producatorului de gaze naturale Romgaz Medias de 208.000 lei. Sefii Complexurilor renergetice Turceni, Rovinari si Craiova au venituri prin aceste contracte de mandat de 160.000 lei, 184.000 lei si respetiv 216.000 lei.
Contractul de mandat al directorului Conpet Ploiesti prevede venituri de 212.000 lei, iar al sefului Oil Terminal Constanta de 178.000 lei.
Directorii celor doi mari producatori de carbune din Romania, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Compania Nationale a Huilei, au prevazute venituri prin contractele de mandat de 155.000 lei, respectiv 209.000 lei.