DNA a cerut de la Parlament si Guvern documente referitoare la ASF, parte a anchetei in dosarul in care a fost arestat Ilie Carabulea. Zgonea vrea sa discute cu procurorul general si ministrul Justitiei
DNA
Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zonea a declarat, luni, ca a fost mandatat de Biroul Permanent sa discute cu procurorul general si ministrul Justitiei in legatura cu solicitarea DNA privind ASF deoarece modul de comunicare nu este corespunzator, iar Comisia juridica va da un punct de vedere.
"Am primit mandate din partea Biroului Permanent si comitetului liderilor sa am o discutie cu ministrul Justitiei si cu procurorul general. Este pentru prima data dupa foarte multi ani cand procurorul general nu corespondeaza cu Camera Deputatilor, ci printr-un procuror subordonat, si se cere imperativ un document si se atentioneaza ca, daca nu-l trimitem pana maine la ora 12.00, vin ei sa-l ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzator cu democratia si statul de drept", a afirmat Zgonea, dupa sedinta Biroului Permanent, potrivit Mediafax.
Zgonea a aratat ca toti liderii, indiferent de culoarea politica, sunt "un pic preocupati" de faptul ca votul, amendamentele si dezbaterile din comisii sunt "sub protectia articolului 72 din Constitutie".
"Vrem sa stim care este fondul acestui dosar, daca el se refera la articolul 72 din Constitutie, atunci este neconstitutional, daca se refera la alte chestiuni, toate datele vor fi puse la dispozitie, ca de obicei", a adaugat Zgonea.
El a mai spus ca membrii Comisiei juridice vor da un punct de vedere pe aceasta tema.
DNA a trimis o adresa catre Camera Deputatilor prin care se arata ca, "in conformitate cu dispozitiile art.169 si art. 170 din CPP, s-a dispus prezentarea si predarea de catre institutia Camera Deputatilor a urmatoarelor inscrisuri", mentionandu-se proiectul de ordonanta privind ASF, impreuna cu toate inscrisurile, inclusiv amendamentele depuse, rapoartele intocmite de comisii, avizele date de comisii, inregistrarile audio si procesele-verbale ale sedintelor comisiilor, precum si identitatea persoanelor care au participat la sedintele respective.
DNA mai solicita Camerei Deputatilor si documentele care reflecta circuitul inscrisurilor detinute de Camera Deputatilor privind aprobarea proiectului de lege si copia dupa Registrele de corespondenta cu privire la corespondenta purtata de catre Camera Deputatilor si catre organisme in legatura cu acest proiect.
Procurorii DNA au cerut Parlamentului si Guvernului sa le puna la dispozitie, pana marti, in dosarul Carpatica, mai multe documente legate de OUG despre care exista suspiciunea ca ar fi fost emisa pentru a proteja interesele firmei de asigurari Carpatica, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.
Sursele citate au declarat ca procurorii DNA au transmis adrese Parlamentului si Guvernului la sfarsitul saptamanii trecute, iar "termenul limita" de predare este marti, solicitarile fiind facute in acord cu prevederile noilor coduri penal si de procedura penala.
Documentele solicitate vizeaza Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a redus numarul membrilor board-ului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si a impus o serie de criterii profesionale, prin care s-ar fi urmarit protejarea intereselor firmei de asigurari Carpatica.
In cazul in care Parlamentul si Guvernul nu vor transmite DNA documentele solicitate in dosarul Carpatica, procurorii ar putea sa solicite ridicarea acestor acte.
In 16 octombrie 2013, Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de urgenta, reducerea componentei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, desi prevederea fusese inclusa si intr-un proiect de lege aprobat de Camera Deputatilor si trimis la Senat.
Concomitent, Ministerul Finantelor Publice a publicat la sectiunea transparenta decizionala a paginii web a institutiei proiectul de ordonanta de urgenta.
Documentul stabilea, printre altele, ca membrii Consiliului ASF trebuie sa indeplineasca si conditia de a avea o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta.
Premierul Victor Ponta declara, la sfarsitul lunii ianuarie, ca Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a redus numarul membrilor board-ului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si a impus o serie de criterii profesionale a fost negociata si solicitata in mod expres de Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
"Ordonanta prin care am redus numarul board-ului si am impus conditii profesionale a fost negociata si solicitata in mod expres de Comisia Europeana si mi se pare un lucru normal si corect (...) Comisia Europeana a cerut Guvernului, si noi am procedat in acest sens, reducerea numarului de persoane din board-ul ASF si introducerea unor conditii foarte clare de competenta profesionala si de evitare a conflictului de interese cu membrii Parlamentului. Deci, este o obligatie, eu nu cred ca cei de la DNA au zis asa ceva, ca ei ar fi trebuit sa stie ca memorandumul e semnat nu doar de catre Guvern, e semnat si de presedintele tarii si este in Parlament pentru adoptare ca proiect de lege", a spus Ponta.
Procurorii DNA ar sustine, conform presei, ca Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care sa il indeparteze pe un vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in urma influentei altui membru al conducerii ASF, Marian Mirzac, care ar fi urmarit sa protejeze astfel interesele firmei de asigurari Carpatica, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, fiind indicat drept posibil initiator al ordonantei.
Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac, au fost arestati preventiv in 29 ianuarie, de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul "Carpatica". In cazul lui Radu Mustatea, instanta a dispus masura interdictiei de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.
Potrivit DNA, Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.
Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.
Si sotia ministrului Finantelor, Laura Elena Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) la data faptelor, este urmarita penal, fiind acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Potrivit anchetatorilor, in perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mirzac si Mustatea, impreuna cu alte persoane, au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
DNA a mai aratat ca, in perioada martie - aprilie 2013, un functionar cu atributii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (devenita ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii institutiei care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor.
Pe acelasi subiect: