Steve Jobs l-ar putea imprumuta pe Obama. Apple are o rezerva financiara mai mare decat cea a statului american
Chiar daca este putin probabil ca presedintele Barack Obama sa ii ceara un imprumut fondatorului Apple, este clar ca Steve Jobs are acum mai multi bani decat cea mai puternica economie din lume. Asa ca, in timp ce republicanii si democratii nu reusesc sa ajunga la o solutie comuna pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, Trezoreria SUA mai are in cont doar 73,76 de miliarde de dolari, aproximativ cat rezerva de cash a Apple.
Datele financiare ale Apple arata ca, la finele lui iunie, compania are o rezerva financiara de 75,8 miliarde de dolari, scrie National Post.
Evident, rezerva Apple nu poate fi comparata direct cu cea a SUA, insa, datele arata cat de puternica este compania condusa de Steve Jobs de cand a lansat iPhone in 2007. Capitalizarea Apple a ajuns acum la 363 de miliarde de dolari, ceea ce face ca producatorul american sa fie a doua mare companie din lume dupa Exxon Mobil.
Discutii aprinse
Desi mai au doar cateva zile la dispozitie, pana pe 2 august, ca sa evite intrarea in incapacitate de plata, discutiile dintre republicani si democrati sunt in impas, iar Congresul trebuie sa aprobe cresterea plafonului de indatorare, pentru ca administratia sa se poata imprumuta si sa nu ramana fara bani.
In acelasi timp, traderii si executivii bancilor de pe Wall Street sunt tot mai ingrijorati de faptul ca Rezerva Federala a SUA nu vrea sa accepte si scenariul in care America trebuie sa se pregateasca pentru scaderea ratingului de tara sau intrarea in incapacitate de plata.
Investitorii nu sunt nici ei mai optimisti si considera ca autoritatile au tot mai putine sanse sa ajunga la o intelegere care sa evite scaderea ratingului SUA. Pana acum, FED nu au anuntat niciun plan B in eventualitatea in care democratii si republicanii nu reusesc sa se inteleaga asupra majorarii plafonului datoriei SUA. Bancherii cred ca oficialii Rezervei Federale se tem sa trimita semnale pesimiste, ce ar putea intari opinia unui analisti potrivit carora America este aproape de default tehnic.
Ce se intampla daca SUA intra in incapacitate de plata
Daca Statele Unite ajung in situatia de a nu-si plati datoriile, economia se va contracta cu 5%, iar actiunile s-ar prabusi cu aproape o treime, potrivit unei note de cercetare a Credit Suisse. Echipa de analisti considera ca exista o probabilitate de 50% pentru o retrogradare a Statelor Unite, insa ramane increzatoare ca o astfel de situatie nu va conduce la dezastru.
Citeste si
Sase motive pentru care criza datoriilor din Europa nu s-a terminat