Discutii cu FMI pe noul acord: Guvernul vrea impozitarea pensiilor, reducerea contributiilor si a cotei unice!
O misiune a FMI a ajuns la Bucuresti pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea negocierilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri. Pe lista discutiilor cu FMI figureaza subiecte foarte fierbinti, precum impozitarea pensiilor mai mici de 1.000 de lei incepand din 2011, o eventuala scadere a contributiilor sociale de la 44% la 41%, micsorarea cotei unice de la 16% la 12% ori majorarea salariului minim de la 600 la 720 de lei.
De asemenea, ar urma sa fie luate in discutie, taierea indemnizatiilor acordate mamelor.
Delegatia FMI se afla in acest moment la Ministerul Muncii pentru discutii cu autoriatile romane.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat la intrarea in sediul Ministerul Muncii ca trebuie evaluata o eventuala majorare a salariului minim, intrucat aceasta ar putea avea efecte daunatoare pentru economie.
Jeffrey Franks a spus ca sunt intarzieri in ceeea ce priveste legea salarizarii unitare si cea a pensiilor, dar a aratat ca spera ca acestea sa fie recuperate.
Franks a sustinut ca stie ca au fost facute presiuni privind majorarea salariului minim si ca acest lucru ar putea fi un avantaj, dar ca trebuie facuta o evaluare pentru a vedea cu exactitate ce inseamna o eventuala majorare intrucat aceasta ar putea avea efecte daunatoare pentru economie.
El a mai precizat ca deficitul este de 4,4% si ca pana acum nu s-au discutat alte cifre, iar la o prima vedere aceste date par a fi in regula.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca in cadrul intalnirii spera ca legislatia sa fie aprobata in timp si sa nu creeze probleme in derularea programului.
Intrebat daca salariul minim ar putea sa creasca, Tanasescu a raspuns ca nu s-a discutat pana acum acest subiect, dar ca probabil va fi abordat in sedinta de miercuri.
Totodata, intrebat daca ar putea ca deficitul sa creasca, Tanasescu a precizat ca in toate discutiile de pana acum s-a convenit ca in 2011 sa avem un deficit de 4,4%.
"Ca de fiecare data cand avem o misiune de evaluare, adunam datele statistice si analizam progresul care s-a facut de la ultima evaluare, dar si pasii care mai trebuie urmati pentru a asigura stabilitate macroeconomica si financiara, in vederea trecerii la crestere economica", declara recent reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek (foto), citat de Mediafax.
Oficialii FMI vor avea discutii preliminare cu autoritatile romane privind continuarea actualului program, iar negocierile vor avea loc, cel mai probabil, la inceputul anului viitor.
"Daca autoritatile romane vor decide ca vor continuarea actualulului program, atunci vom incepe negocierile la urmatoarea misiune de evaluare", a aratat Lybek.
Vizita delegatiei FMI se va incheia pe 1 noiembrie.
PDL si Guvernul lucreaza la un pachet de trei masuri economice, ce ar urma sa fie discutate cel mai probabil saptamana viitoare, la Bucuresti, cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, si care vizeaza majorarea salariului minim, concomitent cu reducerea contributiilor sociale si scaderea cotei unice la 12%, declarau recent surse guvernamentale pentru incont.ro si PRO TV.
Ulterior, mai multi oficiali ai PDL au dat detalii despre acest proiect secret.
Presedintele Traian Basescu afirma, duminica, la Pro TV, ca este un sustinator fara rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza imprumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit care va fi pusa la dispozitie in cazul in care situatia internationala o va impune.
Pe acelasi subiect: