"Sectorul bancar românesc cred că rămâne şi în 2021 cu o situaţie financiară care să-i permită să continue finanţarea fără constrângeri pe partea de solvabilitate şi lichiditate. Recent am şi finalizat exerciţiul anual de testare la stres a sectorului bancar, iar vestea bună este că inclusiv într-un scenariu advers băncile principale din sistem, cele care contează pentru finanţarea economiei reale vor rămâne cu această posibilitate de a continua creditarea fără respectivele constrângeri de care spuneam. Prin urmare, imaginea de ansamblu pentru anul 2021 rămâne sub semnul prudenţei, incertitudinii, dar cred că suntem bine poziţionaţi în a face faţă eventualelor probleme care o să apară", a spus Florian Neagu, în cadrul unui eveniment referitor la bugetul anului viitor.

El a menţionat că sunt câteva tendinţe care se aşteaptă să se manifeste în 2021, enumerând trei dintre ele.

"Prima tendinţă este că legătura între stat şi bănci ne aşteptăm să se majoreze pentru că nevoile de finanţare ale statului rămân ridicate, iar sectorul bancar românesc a fost un partener în strânsă conexiune cu autorităţile pentru a finanţa aceste nevoi", a declarat Florian Neagu, citat de Agerpres.

El a precizat că, în luna martie a anului acesta, conform datelor statistice din ultimele două decenii, pentru prima oară ponderea creditelor acordate de bănci economiei reale nu mai este majoritară în bilanţul băncilor. Aceasta a scăzut sub 50%, iar acum este 47,6% ponderea creditului acordat de către sectorul bancar economiei reale.

Florian Neagu a spus că este foarte posibil ca şi în anul următor să continue această scădere începută de ceva timp şi problema care se pune este dacă finanţarea firmelor şi a populaţiei ar putea să fie afectată.

"Avem motive să fim optimişti. Considerăm că şi programele guvernamentale au ajutat ca procesul de creditare către companii să continue. De asemenea, băncile au suficientă lichiditate în raportul credite-depozite, care a ajuns la 69% în luna octombrie a anului acesta. Tot scade, ceea ce înseamnă că băncile au surplus şi mai mare de lichiditate care trebuie fructificat, dar cu toate acestea monitorizăm cu atenţie ce se întâmplă cu finanţarea de către bănci a sectorului real", a afirmat Florian Neagu.

A doua tendinţă este legată de perspectiva riscului şi a profitabilităţii, iar până în prezent situaţia arată bine. Florian Neagu a precizat că rata creditelor neperformante a ajuns în octombrie la 3,9%, iar gradul de acoperire cu provizioane a pierderilor a rămas la 63%. Pe partea de profitabilitate, se vede o provocare importantă venită pe canalul exterior.

În cadrul videoconferinţei ZF BRD Sud-Est Buget 2021 - "Cum pregătim viitorul: Cum rezolvăm ecuaţia de business a anului ce vine?", Florian Neagu a mai spus că a treia tendinţă este legată de faptul că se vede mai mult decât în trecut necesitatea fructificării resurselor europene şi a planurilor care sunt acum pe agenda europeană, de la schimbări climatice sau agricultură pe alte principii. El a precizat că sunt sume mari alocate şi că acestea trebuie cofinanţate.