De anul viitor, suntem obligati sa platim impozite noi. Regulile, cuprinse in recentul acord semnat cu FMI
Noile reguli se refera in special la cei care au proprietati si castiga de pe urma lor. Vizati sunt insa si bogatii care au neveste casnice. Autoritatile ii vor obliga pe barbati sa achite pentru sotiile lor contributii la pensii si la asigurarile de sanatate.
Guvernul a obtinut acordul FMI pentru a schimba Codul Fiscal.
"Ceea ce este important este ca orice modificare in Codul Fiscal sa fie "la pachet", astfel incat efectul global sa fie evaluat cu atentie. Se lucreaza de exemplu in domeniul impozitarii proprietatilor", a explicat Andrea Schaechter, seful misiunii FMI.
Astfel, in scrisoarea de intentie convenita cu FMI, autoritatile romane se angajeaza sa schimbe modul de impozitare a proprietatilor in functie de modul in care sunt folosite casele si terenurile, si nu in functie de forma de proprietate .
In prezent, nu conteaza pentru ce anume sunt folosite cladirile si apartamentele. Conteaza doar cine este proprietarul. De anul viitor insa, daca spatiul este inchiriat pentru o firma, impozitul poate fi si de 10 ori mai mare ca in prezent.
In prezent, apartamentele sau casele detinute de persoane fizica sunt impozitate ca locuinte chiar daca ele sunt folosite ca magazine, birouri notariale sau sedii de firme.
Aceasta masura, la fel ca si introducerea unor noi accize si cresterea accizei la alcool, are ca scop compensarea scaderii TVA-ului la paine.
Tot in scrisoarea de intentie, convenita cu FMI, Guvernul anunta ca va impune plata contributiilor sociale si pe anumite venituri scutite pana acum, cum ar fi chiriile.
Dar sa nu uitam ca anul viitor impozitele pe case si terenuri vor fi marite cu 16% si in localitatile unde acestea nu au fost marite la inceputul acestui an, pentru ca expira exceptarea acordata de Guvern doar primariilor fara datorii.
Andrea Schaechter, seful misiunii FMI: "Mai exista necesitatea de reanaliza nevoia de a pune contributiile sociale pe o baza mai larga (on a wider base) astfel ca sistemul sa fie in cele din urma sustenabil".
De exemplu cei care declara la Fisc ca incaseaza venituri din chirii vor fi obligati de anul viitor sa plateasca pentru ele contributii la pensii si sanatate. In plus, romanii cu venituri mari vor plati aceste contributii si pentru sotiile casnice si pentru copii majori dar care nu un loc de munca."
Toate aceste modificari vor fi incluse in noul Cod Fiscal care ar trebui finalizat pana la sfarsitul anului.