Una dintre temele moţiunii de cenzură a fost deficitul bugetar.

Viorica Dăncilă: ”În primele 4 luni din acest an deficitul a fost de 0,65 la sută din PIB, adică de circa 6 miliarde de lei.”

La două ore după ce moţiunea a căzut, Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară pe primele 5 luni care arată că deficitul a crescut cu 2 miliarde de lei doar în luna mai.

Datele arată că dacă în 2015 bugetul avea excedent, în anii următori a trecut pe deficit, iar cel de anul acesta este de aproape 4 ori mai mare decât cel din 2017.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: “Acest deficit mult mai mare este generat în primul rând de cheltuieli care cresc mult mai repede decât ce s-a bugetat în timp ce veniturile sunt sub ceea ce s-a bugetat pentru întreg anul.”

Ministerul Finanţelor se laudă şi că investiţiile pe primele 5 luni sunt de 1,8 ori mai mari decât cele de anul trecut. Însă în 2017 investiţiile au fost cele mai mici din ultimii 15 ani, iar creşterea de anul acesta nu s-a văzut în şosele, căi ferate sau spitale.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: “Ele au crescut, aşa cum arată execuţia bugetară, dar cea mai mare parte a acestor investiţii se referă la achiziţia de echipamente militare, iar dacă excludem partea asta de cheltuieli militare nu prea mai rămâne nimic.”

Viorica Dăncilă: “Punctul de pensie va creşte cu 10% de la 1 iulie 2018, respectiv de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.”

Creşterea punctului de pensie dar şi a pensiei minime vor obliga Guvernul să facă în curând o rectificare bugetară dificilă.

Ionuţ Dumitru: “Dacă facem o simplă extrapolare a cheltuielilor de salarii şi a cheltuielilor de asistenţă socială până la finalul anului, luând în calcul şi această creştere de pensii de la jumătate anului şi punând-o la cheltuielile de asistenţă socială, probabil că trebuie undeva la 5 miliarde, poate chiar mai mult, ceea ce înseamnă că e posibil să vedem nişte surprise.
Reporter: “În sensul de taxe şi impozite?”
Ionuţ Dumitru: “Nu ştiu, nu pot specula, dar trebuie aduşi bani din altă parte.”