Deficit bugetar de 1,06% din PIB, la jumatatea anului. Celtuielile cu personalul au crescut cu 18%, dupa reintregirea salariilor la stat
Bugetul general consolidat a inregistrat in primele sase luni un deficit de 6,62 miliarde lei, usor sub nivelul de anul trecut, in conditiile in care cheltuielile de capital au coborat cu 10% (780 milioane lei), iar cele de personal si bunuri au crescut cu 18% (3,5 miliarde lei) si 7%(1 miliard lei), scrie Mediafax.
Concomitent, au scazut cu 19,2% cheltuielile privind proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile, la 5,2 miliarde lei, precum cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila, cu 33,3%, la 444 milioane lei.
In luna iunie au fost efectuate cheltuieli de capital de 700 de milioane lei, cu 53% mai putin decat media pe primele cinci luni.
Potrivit unei note publicate de Ministerul Finantelor Publice, cresterea cheltuielilor de personal de 18% a fost cauzata de reintregirea salariilor personalului bugetar si a platii hotararilor judecatoresti si la subventii (+9,3%), in timp ce cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut de asemenea cu 6,8%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate.
Datele MFP mai arata ca subventiile au crescut in prima jumatate a anului cu 9,3%, la 3,33 miliarde lei, in timp ce bugetul de pensii a beneficiat de transferuri de 6,6 miliarde lei, in conditiile unor contributii de 18,5 miliarde lei si a unor cheltuieli totale de 24,8 miliarde lei.
La jumatatea anului, veniturile bugetului general consolidatau insumat 97,5 miliarde lei, reprezentand 15,6 % din PIB, reflectand o crestere nominala de 4,8%, respectiv o scadere in termeni reali.
Incasarile din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut cu +9,3% si respectiv +4,3%, datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
Fata de aceeasi perioada a anului precedent veniturile din TVA au crescut cu 2,3%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 4,8%, in timp ce rambursarile de taxa au fost cu 14,8% mai mari.
Accizele au crescut (+4,2%) ca urmare a majorarii accizei la motorina incepand cu ianuarie 2013 si a cursului de schimb luat in calcul la plataaccizelor.
Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 5,5% fata de aceeasi perioada s anului 2012, in principal ca urmare a regularizarii platilor efectuate de bancile comerciale.
Cresteri semnificative s-au inregistrat la incasarile din dividende (+ 334 mil lei) precum si la Taxa pe utilizarea bunurilor ca urmare a incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio (2,1 miliarde lei).
Romania s-a angajat in ultima scrisoare de intentie convenita cu FMI sa se incadreze in acest an intr-un deficit bugetar pe cash de 2,1% din PIB. Executia a fost calculata pe un PIB estimat de 623,3 miliarde lei.
Surse apropiate discusiilor dintre autoritati si expertii FMI au declarat recent ca negocierile pentru incheierea unui nou acord au ca baza de plecare o estimare a cresterii economice de 1,9%, comparativ cu 1,6% pana in prezent.
Pe acelasi subiect: