Datele anuntate de INS au facut din Romania campioana cresterii economice in UE, dar au starnit controverse. Florin Cîțu (PNL): "Este clar ca undeva ceva se intampla"
Cresterea economica record anuntata, marti, de Institutul National de Statistica a starnit un val de controverse care au trecut grantitele tarii.
Romania a avut cel mai mare avans trimestrial din Europa, iar asta i-a surprins atat pe analistii interni, cat si pe cei externi. Senatorii din Comisia de Buget Finante au decis chiar sa cheme la audieri conducerea INS, ca sa afle daca nu cumva calculele au fost gresite.
Vestea ca Romania a avut pe primele trei luni ale anului o crestere atat de mare, de 5,6%, a atras reactia parlamentarilor.
Florin Citu, senator PNL: "Ii chemam pe cei de la Institutul National de Statistica sa vina sa ne prezinte cifrele in Comisia de Buget Finante la Senat. Este clar ca undeva ceva se intampla. Creste evaziunea, nu stim de ce au fost taiate investitiile daca nu era nevoie"
Audierile vor avea loc cel mai probabil saptamana viitoare. In replica, cei de la Statistica sustin ca ar fi vorba despre date "semnal", adica cifre nu neaparat exacte, care ar putea fi corectate in lunile urmatoare. Datele provizorii despre economia Romaniei pe sectoare de activitate cum ar fi comertul, industria, agricultura si constructiile vor veni abia peste trei saptamani.
Cifrele de la INS au fost preluate de Eurostat, biroul european de statistica. Asa am ajuns campionii cresterii, la distanta fata de Polonia, Lituania, Letonia si Ungaria. Cu uimire au scris despre asta si mai multe publicatii straine, printre care Financial Times.
Discutia despre crestere economicaa inceput din ianuarie, dupa ce Comisia Nationala de Prognoza a publicat aceleasi procente din programul de guvernare, adica o performanta record, de 5,2% pe an.
De cealalta parte sunt Comisia Europeana, FMI, Banca Mondiala si Banca pentru Dezvoltare, institutii internationale de prestigiu, care au prognoze mult mai rezervate.
INS: Cresterea de 5,7% din primul trimestru a fost contestata din necunoastere
Datele referitoare la cresterea economica de 5,7% din primul trimestru al acestui an au fost contestate din necunoastere, in contextul in care cifrele din anii anteriori au indicat o accelerare a cresterii economice, iar statistica este independenta de factorii politici si este obligata mereu sa demonstreze datele publicate, a declarat joi directorul cabinetului presedintelui Institutului National de Statistica (INS), Ilie Dumitrescu.
Mai multi analisti economici si-au exprimat indoieli vizavi de acest avans, in contextul in care cifrele INS au depasit semnificativ estimarile.
Aceasta contestare a venit pe fondul unei necunoasteri, cifrele din anii anteriori aratand o accelerare a avansului economic, considera Dumitrescu.
”Au existat cresteri trimestriale de circa 4% in 2015 si aproape 5% in 2016, avansul acesta se inscrie in trend. Nu inseamna mare lucru cresterea din primele trei luni, abia in trimestrul al treilea putem vedea mai clar ce se va intampla la nivelul intregului an. S-au contestat cifrele de 5,7% pe brut si de 5,6% ajustat din necunoastere sau din necitire”, a declarat Dumitrescu.
El a subliniat ca acestea sunt doar primele estimari, iar cifrele finale pot scadea sau creste cu maximum 0,2 puncte procentuale. In plus, primele estimari pe primul trimestrul sunt intotdeauna ”oarecum hazardate”, pentru ca este foarte greu sa estimezi aportul anumitor sectoare agricole la inceputul anului, cum ar fi agricultura. Dumitrescu a subliniat ca statistica este independenta din punct de vedere politic, in contextul in care nu emite judecati in acest sens si trebuie sa demonstreze intotdeauna cifrele publicate.
Pentru intregul an 2017, guvernul condus de Sorin Grindeanu mizeaza pe o crestere economica de 5,2%, cifra avansata la inceputul anului si considerata foarte optimista, in contextul in care institutiile internationale si cei mai multi analisti financiari estimeaza un ritm cuprins intre 4% si 4,5%.
Pe acelasi subiect: