"Avem o rectificare pozitivă, ceea ce indică o evoluţie bună a economiei. După primele şapte luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 miliarde de lei faţă de programarea iniţială. Dacă e să facem o comparaţie cu anul trecut, observăm că la prima rectificare bugetară în acest an avem o sumă mult mai consistentă, de peste cinci ori mai mare faţă de 2017. În ceea ce priveşte evoluţia Produsului Intern Brut, comparativ cu estimarea iniţială, după primele şapte luni din acest an, specialiştii apreciază că vom avea o creştere a Produsului Intern Brut în acest an, până la 945 miliarde lei, mai mare cu peste 37 miliarde lei faţă de cât estimam la început", a declarat Dăncilă, la Palatul Victoria.

Ea a precizat că Guvernul îşi menţine ţinta de 2,97% din PIB în ceea ce priveşte deficitul bugetar.

"În ceea ce priveşte deficitul bugetar ne menţinem ţinta de 2,97% din Produsul Intern Brut, deci sub pragul de 3% asumat faţă de Uniunea Europeană. Ştiu că la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, în spaţiul public, s-au exprimat multe îndoieli că Guvernul va reuşi să atingă această ţintă. (...) După primele şapte luni, deficitul este de 1,3% din PIB, ceea ce ne oferă suficient spaţiu pentru a ne încadra în ţinta asumată iniţial", a susţinut Dăncilă.

Potrivit premierului, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va primi, la rectificarea bugetară, o sumă suplimentară de 278 de milioane de lei.

"Prin această rectificare, la ANAF am repartizat o sumă suplimentară de 278 milioane de lei pentru modernizarea sistemului informatic, achiziţia de echipamente pentru personalul vamal şi modernizarea punctelor vamale de la graniţa Uniunii Europene, respectiv pe frontiera cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia", a declarat Dăncilă.

Administraţia Prezidenţială, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul pentru Protecţie şi Pază se numără printre instituţiile de la care au fost tăiate fonduri la rectificarea bugetară, a anunţat Viorica Dăncilă.

Astfel de reduceri au avut loc acolo unde am constatat un grad scăzut de utilizare a sumelor pe care respectivele ministere su instituţii le aveau la dispoziţie”, a spus Viorica Dăncilă.

Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Turismului, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Tineretului şi Sporturilor şi Ministerul Cercetării şi Inovării se numără printre cele care au o recificare bugetară negativă.

Deficitul bugetului general consolidat a crescut de aproape două ori (83%) în luna iunie a acestui an, ajungând la 14,97 miliarde de lei, faţă de 8,14 miliarde de lei în primele cinci luni al acestui an, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Faţă de perioada similară a anului trecut, avansul deficitului bugetar este de peste trei ori, scrie Agerpres.