Situatia dificila a bancilor spaniole si riscul extinderii problemelor bancare din tari precum Grecia au dat un nou impuls unor propuneri amanate ale CE, pentru o lege referitoare la institutiile financiare aflate in pericol de faliment.

Comisia Europeana va prezenta propunerile pe 6 iunie, informeaza Reuters, citata de Mediafax.

Proiectul confera autoritatilor nationale de reglementare capacitatea de interventie agresiva pentru preluarea controlului asupra bancilor afectate, lichidarea si impunerea de pierderi detinatorilor de obligatiuni ale acestora.

CE nu sugereaza introducerea imediata a unui fond unic al Uniunii Europene pentru inchiderea sau reabilitatea bancilor cu probleme, dar propune o legatura mai stransa intre fondurile nationale de acest tip. Astfel, un fond de salvare din Marea Britanie, de exemplu, ar fi obligat sa furnizeze un imprumut unui fond din Franta, daca banca in pericol are operatiuni in ambele state.

Daca propunerile vor fi acceptate de tarile membre, ar fi un prim pas catre un sistem pan-european de supraveghere si contributie la lichidarea bancilor aflate in dificultate, un element vital pentru "uniunea bancara" ceruta de Banca Centrala Europeana (BCE).

Legea, care ar putea intra in vigoare in 2014, ar introduce un regim al insolventei bancilor din UE, potrivit unor oficiali europeni.

In plus, reglementarea va cere tarilor sa se pregateasca pentru prabusirea unei banci, prin colectarea unei sume echivalente cu 1% din depozite, prin intermediul unei taxe anuale aplicate bancilor.

Acesti bani ar fi pastrati intr-un fond de rezerva si folositi intr-o situatie de urgenta, pentru sustinerea unei banci cu probleme prin imprumuturi si garantii.

Proiectul a fost finalizat la scurt timp dupa ce liderii europeni, reuniti saptamana trecuta la Bruxelles, au convenit sa analizeze solutii de aprofundare a integrarii in UE si zona euro, care ar putea include cooperarea mai stransa in domeniul bancar.

Regulile mai stricte privind colaborarea fondurilor nationale de salvare ar putea sa fie respinse de tari precum Marea Britanie, care considera ca autoritatile de la Londra, nu cele de la Bruxelles, trebuie sa aiba autoritatea unica in deciziile de alocare a banilor pentru sustinerea bancilor.

Demersul catre un fond unic de salvare a bancilor ar putea deranja si Germania, care s-a opus oricarei incercari de folosire a puterii sale financiare pentru sustinerea unor banci din state vulnerabile, precum Spania.

Propunerile au nevoie de acordul tuturor tarilor membre ale UE, precum si al Parlamentului European, si au putine sase de suscces fara sprijinul Germaniei si al Marii Britanii.