Cum vor evolua dobanzile bancare in 2017: cele la creditele in lei vor creste, cele la depozite vor stagna
Bani, lei
Dobanzile la creditele in sold vor creste mai accentuat in a doua jumatate a lui 2017, odata cu majorarea ROBOR, iar la creditele nou acordate cresterea va fi mai lenta, a declarat Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank, citat de Mediafax.ro.
“Ne asteptam ca Banca Nationala a Romaniei sa mentina rata dobanzii de politica monetara nemodificata la 1,75% pana la ultima sedinta de politica monetara din anul 2017, respectiv cea din noiembrie 2017. Credem insa ca ratele dobanzii din piata monetara – ratele ROBOR – ar putea creste anterior, de la nivelurile lor foarte scazute din prezent, ce sunt cu mult sub nivelul ratei dobanzii de politica monetara. Aceasta crestere a ratelor ROBOR va fi probabil mai vizibila in a doua jumatate a anului 2017. Dat fiind ca ratele dobanzii la creditele in sold sunt indexate la ratele ROBOR, ar trebui sa se inregistreze si o crestere a acestora”, sustine Ionut Dumitru.
Economistul sef al Raiffeisen arata ca, in ceea ce priveste ratele dobanzii la creditele nou acordate, tendinta de crestere va fi probabil mai lenta si mai putin ampla decat cea inregistrata pentru ratele dobanzii la creditele in sold.
Indicatorii ROBOR, la care sunt raportate dobanzile la imprumuturile in moneda locala, au crescut pe finalul anului trecut, insa raman sub nivelul de la finalul anului 2015. Astfel, in cazul creditelor cu dobanda raportata la ROBOR la 3 luni, categoria cea mai larg raspandita avand in vedere ca intra inclusiv creditele Prima Casa, dobanda pentru urmatorul trimestru va fi mai mare cu 0,21 puncte procentuale fata de cea din ultimul trimestru din 2016, avand in vedere ca indicatorul de referinta a crescut de la 0,69% pe an la 30 septembrie, la 0,9% in 30 decembrie.
Pentru creditele cu actualizarea dobanzii la sase luni, situatia este similara, insa diferentele sunt mai mici. In primul semestru din 2017, dobanda va fi mai mare decat cea din semestrul doi din 2016, insa cu doar 0,05 puncte procentuale, avand in vedere ca ROBOR la 6 luni a urcat de la 1,06% la 30 iunie la 1,11% pe an la 30 decembrie.
In ceea ce priveste dobanzile la depozite, Ionut Dumitru este de parere ca excesul de lichiditate de la nivelul sistemului bancar limiteaza spatiul de crestere a acestora. Acesta spune ca, in conditiile in care se anticipeaza ca in 2017 ratele dobanzii EURIBOR vor ramane la nivelurile lor curente, cel mai probabil si ratele dobanzii la creditele si depozitele in euro se vor mentine in jurul nivelurilor lor curente.
Pe acelasi subiect: