Inca nu se stie daca se va elimina plata ipotecii sau daca aceasta se va diminua substantial.

Acum, numai onorariul notarului si tariful de carte funciara ajung la 5.000 de lei. Romanii platesc mai mult ca vesticii cand vine vorba de taxe notariale, iar costul ar scadea prin aceasta reglementare la 100-150 de lei.

In plus, mutarea creditului dureaza mai mult de o saptamana. Modificarile ar urma sa rezolve mutarea ipotecii la alta banca in doar doua zile, spun notarii.

Preocuparea clientilor este, insa, de a gasi solutii de restructurare a creditelor impreuna cu bancile de care apartin, nu sa plece la un alt creditor, sustin bancherii.

"Prin aceasta masura speram sa crestem concurenta intre banci si astfel sa scada dobanzile", a declarat Bogdan Chiritoiu, la videochat-ul incont.ro.

"Daca noi cream conditiile ca un client sa se poata muta usor de la o banca la alta, atunci o banca ce abuzeaza isi va pierde clientii. Noi credem ca bancile vor veni cu dobanzi rezonabile", afirma presedintele Consiliului Concurentei.

"Este posibil sa-ti refinantezi creditul la aceeasi banca, dar e o solutie un pic ciudata. Banca iti poate percepe, eventual, doar comisionul de analiza a dosarului. Mai degraba te muti la o alta banca ce ofera conditii mai bune", adauga oficialul.

"O sa fac tot posibilul ca mutarea ipotecii de la o banca la alta sa devina realitate in cateva luni", promite Chiritoiu.

Propunerea vrea sa sporeasca concurenta intre banci, iar amenintarea clientilor ca vor pleca ar putea pune presiune pe acestea.

Bancile au fost nemultumite de reducerea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1%. Acum nu prea au motive de suparare, pentru ca notarii vor incasa mai putini bani.