Pornind de la principiul ca micile paraie fac raurile mari, ministrul Finantelor, George Osborne, a provocat cetatenii sa vina cu idei pentru reducerea deficitului bugetar si cresterea incasarilor, prin organizarea unei consultari pe Internet, ale carei prime rezultate au fost publicate vineri, informeaza agentia AFP, citata de Mediafax.

Guvernul condus de conservatorul David Cameron vrea sa elimine pana la sfarsitul actualei legislaturi un deficit bugetar estimat in acest an la circa 150 de miliarde de lire sterline, respectiv peste 10% din PIB.

David a anuntat intr-un comunicat ca a primit peste 100.000 de sugestii in mai putin de trei luni, idei bazate pe bun simt.

Dintre aceste propuneri, 20 i-au atras atentia in mod deosebit.

Astfel, pasiunea britanicilor pentru picnicuri nu a scapat unuia dintre participanti, potrivit caruia statul ar trebui sa perceapa o lira (1,2 euro) celor care vor sa isi petreaca astfel timpul pe iarba parcurilor.

Un altul considera ca pubelele particularilor ar putea fi golite numai de doua ori pe luna, in loc de o data pe saptamana.

Au fost propuse multe solutii si pentru economia de energie, cum ar fi inchiderea, seara, a computerelor din scoli si renuntarea la fotocopiile color in ministere.

Trei dintre propuneri au fost deja retinute, a anuntat Osborne, care anticipeaza economii de circa doua milioane de lire pe an.

Prima, care va intra in vigoare im 2011, prevede inlocuirea cardurilor plastificate pentru asigurarile sociale cu o simpla foaie de hartie, ceea ce va aduce economisirea a un milion de lire.

A doua masura prevede reducerea controlului asupra tinerilor medici aflati in perioada de formare, urmand sa rezulte reducerea costurilor cu un alt milion de lire.

A treia masura, care nu a fost evaluata financiar, generalizeaza vanzarea prin licitatii pe Internet a materialelor uzate in fiecare an in administratie.

Osborne a promis ca aceste masuri vor reprezenta numai un inceput, el aratand ca functionarii au fost cei mai productivi in aceasta campanie, furnizand 60% din raspunsuri.