Unda de soc din Japonia s-ar putea resimti curand si la noi. Scad stocurile de electronice din depozite iar produsele care dispar de pe piata se vor scumpi atunci cand vor fi inlocuite. "Un exemplu ar fi ultima tableta lansata acum doua saptamani. Noi am avut o cerere foarte mare de peste 800 de produse, dar au fost disponibile foarte putin din cauza ca multe componente erau fabricate in Japonia", spune Irinel Burloiu, directorul de marketing al eMAG.

In aceasta categorie intra calculatoarele, telefoanele inteligente, televizoarele ultimul model, consolele pentru jocurile video, aparatele foto si video. "Cererea pentru memorii, pentru surse, pentru alte sub-ansamble va ramane la fel de crescuta, dar, din cauza evenimentelor tragice, nu va putea tine pasul", arata Erdei Jacint, reprezentantul unei companii de software.

Japonia este lider mondial la productia de cipuri.

In prezent, 35% din companiile care le fabrica sunt inchise. Cum niponii detin secretul industriei, nu vor sa le dea altora posibilitatea sa faca aceleasi produse. Potrivit specialistilor, situatia va reveni la normal abia in toamna.