Crin Antonesscu a declarat ca Traian Basescu si guvernele acestuia au reprezentat o Romanie "pasiva, obiect" la masa discutiilor in UE.  "Nu obiect, dar in niciun caz actor", a precizat presedintele interimar. 

Crin Antonescu adaugat ca pe plan extern Romania a fost un partener "foarte comod pentru altii si foarte putin profitabil pentru ea insasi". 

Intrebat daca a fost uimit de reactia Germaniei si a SUA in favoarea lui Traian Basescu, Antonescu a spus ca nu.

"Nu m-a uimit, pentru ca eu nu cred ca a fost o reactie in favoarea lui Traian Basescu. Cred ca Traian Basescu este, sincer, un pretext si cred ca reactia atat de puternica, pentru ca a fost mai puternica decat ma asteptam si probabil decat se asteptau foarte muti, tine de faptul ca Romania se afla intr-o situatie foarte convenabila pentru unii, pentru doamna Merkel de pilda, repet, personaj stimabil si mare jucator", a spus Crin Antonescu. 

Intrebat daca este de parere ca Traian Basescu s-a lasat folosit de Angela Merkel, presedintele interimar a raspuns: "Da, da. Pentru ca, repet, Traian Basescu nefiind interesat, nefiind poate capabil, neavand poate dorinta de a-si asuma acest rol, repet, al Romaniei la masa Europei, si fiind preocupat doar de jocurile interne, de munca sa migaloasa, tenace, ca sub paravanul separatiei puterilor in stat si Procuraturii ultraperformate sa teasa aici un regim cvasiautoritar in care, de fapt, toata puterea sa se concentreze incet-incet in mainile unui singur om, a conferit tuturor partenerilor externi aceste facilitati. Aceste comoditati, sa spun asa, in legatura cu Romania, ceea ce l-a facut sa fie foarte pretios intr-un moment in care, din diferite motive, si SUA si UE, care sa nu zic ca inseamna Germania, dar in care Germania inseamna foarte mult, sa nu aiba chef de complicatii in Romania".

Sursa: Mediafax