"Ca sa fim sinceri, suntem putin ingrijorati in legatura cu aceasta situatie si, de asemenea, de impactul pe care actuala situatie politica il are asupra economiei", a spus seful misiunii FMI in Romania, citat de Mediafax.

El a salutat intentia oficialilor romani de a-si mentine agnajamentele cu institutiile financiare. "In ultimii ani, Romania a facut progrese in a-si reveni din criza financiara de acum cativa ani si economia a facut progrese in sensul stabilizarii inflatiei, situatiei bugetare", a mai precizat Erik de Vrijer.

La inceputul discutiei, presedintele interimar, Crin Antonescu, subliniase ca actuala criza politica nu afecteaza discutiile cu delegatia FMI, BM si CE si nici angajamentele asumate de Romania, aratand insa ca, potrivit Constitutiei, el nu este seful Guvernului.

"Sunt presedintele in functie, presedinte interimar intr-o situatie politica speciala. Cred ca putem vorbi despre o criza politica, dar in primul rand aceasta criza politica nu influenteaza negocierea cu FMI si Banca Mondiala, pentru ca Guvernul are un program politic, are angajamente si viziune, iar criza politica care sper sa se termine la finalul acestei luni nu influenteaza, nu afecteaza aceasta discutie", a explicat Antonescu.

O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut, avand pe ordinea de zi negocierea mai multor masuri fiscale propuse de Guvernul Ponta si analizarea proiectului de buget pentru 2013.

Misiunea FMI se va incheia pe 13 august. Cea de-a sasea revizuire va fi prima condusa de olandezul Erik de Vrijer, care l-a inlocuit in vara pe americanul Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a Romaniei in ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca Romania ar trebui sa continue relatia de colaborare cu Fondul Monetar International si sa mentina si anul viitor un acord de tip preventiv cu aceasta institutie financiara.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

In urma cu cateva saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.

Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.