Cresterea performantei energetice a cladirilor, finantata cu fonduri UE
Cresterea performantei energetice a cladirilor va putea fi finantata cu fonduri europene nerambursabile, ca urmare a modificarii Programului Operational Regional, sumele urmand sa fie alocate pentru blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.
"Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional a aprobat astazi, 24 mai 2012, la Arad, modificarea programului pentru a putea finanta investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte la nivelul oraselor din Romania, care fac parte din cadrul Axei prioritare 1 a POR, prin introducerea unui nou domeniu major de interventie: Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a cladirilor de locuit", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, citat de Mediafax.
Modificarea textului Programului Operational Regional reprezinta o etapa obligatorie pentru ca lucrarile de crestere a eficientei energetice a blocurilor sa fie realizate si cu fonduri europene.
Guvernul are acordul de principiu al Comisiei Europene pentru a finanta, in actualul exercitiu financiar, prin Programul Operational Regional, lucrari de crestere a eficientei energetice la blocurile de locuit.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a transmis Comisiei Europene in data de 26 aprilie 2012 o varianta a schemei de finantare pentru eficienta energetica impreuna cu scrisoarea de raspuns a autoritatii romane la cererile de clarificare ale CE.
Schema de finantare propusa de autoritatile romane prevede includerea in program a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, cu concentrare pe acele imobile locuite de persoane expuse riscurilor sociale.