Copiii conceputi inaintea modificarilor trebuie sa primeasca indemnizatia pe vechea legislatie
Colegiul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii( CNCD) apreciaza ca statul ar trebui sa plateasca indemnizatie de crestere a copilului dupa vechea formula si pentru cei conceputi inainte de 1 ianuarie 2011, data la care intra in vigoare actul normativ prin care sunt diminuate drepturile, chiar daca se vor naste dupa aceasta data.
Intr-un punct de vedere "consultativ, cu caracter de expertiza", exprimat la cererea Partidului Conservator, CNCD apreciaza ca, din moment ce parintii "au avut in vedere normele legale in vigoare la acea data" atunci cand au decis sa faca un copil, modificarea legii intre data de concepere si data nasterii copilului "incalca principiul egalitatii de tratament sub un dublu aspect".
Pe de-o parte, sunt afectati parintii, pe motiv ca "si-au proiectat viitoarea situatie familiala, respectiv asumarea conceperii unui copil, sub incidenta unei legi care pana la data nasterii copilului a suferit modificari substantiale sub aspectul drepturilor acordate".
"Aceasta categorie de parinti este tratata diferit de categoria parintilor care au conceput si nascut copilul sub aceeasi norma legala", apreciaza CNCD.
In opinia membrilor CNCD, "vointa de a deveni subiect de drepturi si obligatii, precum si de a beneficia de drepturile prevazute de OUG 148 din 2005 s-a nascut la momentul existentei acestei legislatii, mai favorabile".
"Dreptul a fost castigat la momentul conceperii copilului, sub protectia OUG 148 din 2005 si ar fi contrar principiilor de drept pierderea unui drept deja castigat", se arata in punctul de vedere transmis Partidului Conservator de catre CNCD.
Pe de alta parte, si copiii conceputi sub vechea lege, dar nascuti sub incidenta modificarilor intervenite sunt "afectati", in opinia CNCD, care aminteste ca, potrivit jurisprudentei recente, chiar daca ordonanta prevede ca banii sunt acordati parintilor, indemnizatia este "un drept al copilului, de care beneficiaza parintele ce urmeaza sa-l creasca".
"Decizia a fost luata cu unanimitate in Colegiu si reprezinta un punct de vedere consultativ. Noi nu avem caderea sa ne pronuntam asupra caracterului unui act normativ, ci doar Curtea Constitutionala", a declarat, joi seara, pentru Mediafax, presedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos.
Potrivit ordonantei de urgenta care reglementeaza noul mod de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2011 mamele vor avea posibilitatea sa opteze pentru un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, dar cu o indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizatie maxima de 3.400 lei si cu o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 de luni.
Mai multe despre:
#indemnizatie mame#ajutor cresterea copilului
Pe acelasi subiect: