"Romania si-a imbunatatit cadrul legal si capacitatea de a ingheta si confisca averile ilicite. Cu toate acestea, institutiile de aplicare a legii trebuie sa desfasoare, de o maniera proactiva, anchete financiare simultan cu investigarea faptelor penale prin intermediul carora se genereaza venituri ilegale", se arata in raportul realizat de Comitetul de Experti pentru Evaluarea Masurilor de Combatere a Spalarii Banilor si Finantarii Terorismului al Consiliului Europei (MONEYVAL).

"Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor respecta, in linii mari, standardele internationale, iar numarul de investigatii, puneri sub acuzare si condamnari a crescut. Sunt necesare masuri suplimentare pentru consolidarea implementarii delictului de spalare de bani si pentru solutionarea deficientelor structurale in ceea ce priveste procesele judiciare si aplicarea legii", se mai arata in raportul Consiliului Europei, citat de Mediafax.

Expertii europeni atrag atentia ca sistemul financiar din Romania prezinta "o vulnerabilitate semnificativa" in fata fenomenului spalarii banilor, motiv pentru care detectarea de catre autoritatile romane a practicii ilegale a transportului "fizic" transfrontalier al sumelor de bani de catre curieri ridica "preocupari serioase".

Totodata, MONEYVAL isi manifesta ingrijorarea fata de "eficienta si consecventa actiunilor de supraveghere in ceea ce priveste spalarea de bani si finantarile gruparilor teroriste".

Documentul arata ca sunt necesare "eforturi suplimentare" astfel incat activitatea mecanismului national de coordonare in domeniu sa devina eficienta, mai ales in privinta cooperarii la nivel international.

Expertii considera ca, data fiind pozitionarea la granita de est a Uniunii Europene si fiind parte atat a rutei balcanice de trafic cat si a celei euro-asiatice, Romania este "atractiva" pentru gruparile criminale si pentru evazionisti.

Potrivit raportului, economia subterana reprezinta 30% din PIB (la nivelul anului 2011), iar organizatiile criminale din tarile vecine si din Italia investesc in active romanesti.

Totodata, organizatii criminale romanesti sunt implicate in diverse activitati ilegale din Europa, precum retele de prostitutie, extorcare si trafic de droguri.

Raportul a fost realizat in urma celei de-a patra vizite de evaluare in Romania, efectuata de expertii Consiliului Europei in perioada 27 mai - 1 iunie 2013.