Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene a facut, astazi, precizari cu privire la derularea Programului Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU).

Astfel, DG EMPL mentioneaza ca, in Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane.

Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de sase luni, precizeaza sursa citata.

"Ca atare, in urmatoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs. Intreruperea va fi ridicata de indata ce Autoritatea romana de audit confirma ca deficientele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate masurile necesare in vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situatia si va prezenta noul sau raport la Comisie cat de curand", mentioneaza sursa citata.

Conform acestor precizari, intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati.

"Comisia este increzatoare ca autoritatile romane trateaza deficientele semnalate cu seriozitate si iau masurile ce se impun si ca acestea vor duce la o reluare a platilor inainte de expirarea celor sase luni prevazute de Regulament", mai mentioneaza reprezentanta CE.

Comisarul european Dacian Ciolos a declarat, astazi, ca, cel mai probabil, Comisia Europeana va anunta in curand o posibila intrerupere a platilor in cadrul programului POSDRU. "Este vorba despre nereguli sesizate de Autoritatea de Audit din Romania, despre care a fost informata si Romania. CE evalueaza in momentul de fata impactul acestor nereguli constatate si este foarte probabil o decizie de intrerupere - subliniez, nu suspendare - intrerupere a platilor", a spus Ciolos.

El a adaugat ca "este vorba despre o relatie bugetara financiara intre Autoritatea de Management si CE si aceasta eventuala decizie nu va avea niciun impact asupra platilor care trebuie sa se faca beneficiarilor proiectelor".

"Aceasta eventuala decizie nu va avea niciun impact asupra rambursarilor care trebuie sa se faca beneficiarilor proiectelor. E vorba doar despre o eventuala masura de precautie pe care Comisia ar putea sa o ia pana cand autoritatea de management a acestui program va lua masurile necesare pentru a corecta problemele sesizate de autoritatea de audit din Romania", a subliniat Ciolos.

Ciolos a mai spus ca "in zilele urmatoare CE o sa informeze cu siguranta autoritatile romane asupra unei eventuale decizii in acest sens".

Intrebat ulterior cum ar putea CE sa intrerupa platile iar beneficiarii sa nu fie afectati in ceea ce priveste platile, Ciolos a spus: "Este probabila o intrerupere a rambursarilor CE catre autoritatile romane, a cererilor de plata trimise de Guvernul Romaniei la Comisia Europeana".

"E vorba despre o relatie financiara intre Comisie si Guvernul Romaniei si nu afecteaza posibilitatea ca Autoritatea de Management sa continue sa ramburseze cererile de plata catre beneficiari. Procedura este ca beneficiarul unui program efectueaza plata, isi deruleaza programul, vine cu cererea de plata la autoritatea de plata a programului respectiv, autoritatea ii face plata, dupa care cere rambursarea Comisiei Europene. Si doar pe aceasta din urma bucata a lantului pot sa fie incidente", a spus Ciolos.

Intrebat daca acest lucru inseamna ca, pe durata eventualei intreruperi, platile se vor face catre beneficiari de la bugetul de stat, Ciolos a spus ca este treaba autoritatilor romane sa dea un raspuns.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marti, pentru Mediafax, ca exista riscul de suspendare a unui program operational, motivul fiind nerespectarea indrumarilor continute intr-un raport al Autoritatii de Audit. "Exista un program unde riscul de suspendare este prezent", a declarat Orban, fara a mentiona despre ce program operational este vorba.

Motivul este legat, potrivit lui Orban, de nerespectarea recomandarilor facute de Autoritatea de Audit. "Exista un raport de audit al Autoritatii de Audit ale carui recomandari nu au fost respectate", a explicat el. "Situatia s-ar putea remedia pana la inceputul lunii martie. Suntem increzatori ca lucrurile se vor remedia", a adaugat ministrul.

El a mai precizat ca, in cazul in care s-ar suspenda platile, ar fi vorba despre "sume mari, dar nu colosal de mari".

Premierul a demis-o ieri pe fosta sefa AM POSDRU

Premierul Mihai - Razvan Ungureanu a cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, sa o demita pe Carmen Ionel, din functia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autoritatii, iar aceasta a demisionat joi, informeaza Ministerul Muncii.

"Conducerea ministerului a apreciat ca problemele de management in cadrul AM POSDRU necesita regandirea intregii strategii de accelerare a absorbtiei de fonduri europene in domeniul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Pana la inceputul lunii martie, AM POSDRU trebuie sa remedieze toate deficientele indicate de Autoritatea de Audit, astfel incat platile de la Comisia Europeana sa nu fie suspendate. Pana in acest moment, au fost corectate peste jumatate dintre recomandarile Autoritatii de Audit", potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Programele Operationale (PO) sunt documente strategice aprobate de catre Comisia Europeana care cuprind setul de prioritati multianuale care pot fi cofinantate din instrumentele structurale, din fonduri ale Bancii Europene de Investitii precum si din alte fonduri.

In cazul Romaniei exista Programul Operational pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative; Programul Operational pentru Asistenta Tehnica; Programul Operational Regional; Programul Operational Sectorial Transport; Programul Operational Sectorial Mediu; Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane; Programul Operational Sectorial pentru cresterea competivitatii economice.