CE reduce semnificativ prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an, de la 2,8% la 2%, si previne Guvernul ca fara cresterea taxelor deficitul urca la 2,8% din PIB
Comisia Europeana (CE) a redus semnificativ prognoza privind evolutia PIB-ului Romaniei in acest an, ca urmare a incetinirii cresterii in cel de-al doilea trimestru, anticipand un avans anual de 2%, fata de o crestere de 2,8% estimata in iunie, potrivit prognozei economice de toamna.
In prognoza de primavara, Comisia anticipa o crestere economica de 2,5% pentru acest an.
"Ritmul cresterii economice s-a redus de la 3,5% in 2013 la 2,4% in prima jumatate a anului, in principal ca urmare a incetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea a fost sprijinita de consumul privat si exporturile nete, in timp ce investitiile au continuat sa contribuie negativ la cresterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%", se arata in raportul Comisiei, citat de Mediafax.
Si prognoza pentru 2015 a fost revizuita in scadere, Comisia estimand un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, fata de proiectia de 2,6% prezentata in raportul din primavara.
Economia locala va fi sprijinita anul viitor de consumul privat, care isi va continua expansiunea, pe fondul avansului salariilor, al inflatiei scazute si al dobanzilor bancare in scadere, potrivit raportului.
De asemenea, creditarea este estimata sa isi revina usor in 2015, dupa doi ani de scadere, ca urmare a cresterii numarului de imprumuturi in moneda locala, a inlesnirii conditiilor de creditare si a incetinirii procesului de dezintermediere bancara.
Contributia pozitiva a exporturilor este estimata sa scada in a doua jumatate a anului 2014 si sa devina negativa in 2015-2016, din cauza cresterii importurilor intr-un ritm mai alert fata de exporturi, se arata in raportul Comisiei, care noteaza ca exporturile isi vor continua avansul, in ciuda slabei activitati din zona euro.
Pentru 2016, Comisia anticipeaza o crestere economica in Romania de 2,8%.
Comisia Europeana apreciaza, totodata, ca Guvernul va fi nevoit sa creasca taxe sau sa taie cheltuieli pentru a compensa scaderile de venituri prognozate in 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stalp si a accizelor, in caz contrar urmand ca deficitul bugetar sa urce la 2,8% din PIB, de la 2,1% din PB in acest an.
"Pentru 2015, deficitul bugetar al Romaniei este prognozat sa creasca la 2,8% din PIB, daca se asuma ca Guvernul nu va lua nicio masura de politica fiscala. Pana la data limita pentru elaborarea prognozei, nu a fost trimis niciun proiect de buget pentru 2015. Prognoza a avut in vedere impactul pe intregul an viitor al reducerii contributiilor de asigurari sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015", se arata in raportul Comisiei Europene.
Tinta de deficit convenita de autoritatile romane cu FMI si CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB, respectiv la jumatate din actuala prognoza a CE, echivaland cu un deficit suplimentar de aproape 10 miliarde de lei.
De asemenea, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a taxei pe consteuctiile speciale va avea un impact negativ asupra veniturilor estimat la 0,1% din PIB.
"Potrivit legii, se asteapta ca accizele sa fie reduse in 2015. Cheltuielile bugetare ar urma sa scada usor, inclusiv din cauza unor investitii publice ceva mai mici", se spune in raport.
Pentru acest an, Comisia Europeana estimeaza o reducere a deficitului bugetar la 2,1% din PIB fata de 2,2% din PIB in 2013.
Pe partea de venituri, CE noteaza ca majorarea accizelor la carburanti si largirea bazei de impozitare pe proprietate au contrabalansat cresterea mai slaba a incasarilor din TVA si minusul de venituri din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, care a devenit efectiva de la 1 octombrie .
"Pe partea de cheltuieli, absorbtia fondurilor europene si investitiile publice au fost semnificativ sub asteptari, dar ar urma sa revina in ultimul trimestru al anului", se spune in raportul CE.
Pentru 2016, deficitul ar urma sa scada la 2,5% din PIB, fara nicio alta decizie fiscala, doar pe masura ce veniturile bugetare se vor imbunatatii ca urmare a revenirii cresterii economice.
In termeni structurali, deficitul este prognozat ca se va deteriora de la 1,75% din PIB in 2014 la 2,5% din PIB in 2015-2016. Datoria publica ar urma sa creasca de la 37,9% din PIB in 2013 la 41,1% in 2015.
Pe acelasi subiect: