Italia trebuie sa rascumpere in acest an un volum "descurajator" de obligatiuni de stat. Lipsa unui acord intre liderii europeni privind implementarea unui "firewall" (un mecanism de protectie care sa opreasca extinderea efectelor crizei) in regiune, pune presiune pe ratingul statului, a declarat marti, intr-o conferinta la Londra, seful diviziei globale de ratinguri de tara a Fitch, David Riley. 

Absenta unui mecanism care sa ingradeasca in mod credibil criza in Italia ar trebui sa fie un motiv serios de ingrijorare pentru zona euro, avertizeaza el. 

Spread-ul de aproximativ patru puncte procentuale dintre dobanzile platite de Italia si randamentul de referinta al obligatiunilor germane, alaturi cu cresterea economica zero, s-ar putea dovedi "o combinatie exploziva" pentru Italia. 

Solvabilitatea tarii ar putea fi asigurata de un spread de numai 1,5 puncte procentuale si o crestere economica de 1,5%, estimeaza Fitch. 

Agentia ar putea reduce in curand ratingul Italiei, in prezent A+. 

Riley a afirmat ca Fitch va prezenta pana la sfarsitul lunii ianuarie decizii privind toate ratingurile de tara din zona euro aflate sub evaluare cu perspectiva negativa din portofoliu, exclusiv Franta.  El a precizat ca iesirea Greciei din zona euro ramane "o varianta".