Fondul Monetar International a imbunatatit recent prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2% si la 2,25% anul viitor, pe fondul unor exporturi mai puternice in primul semestru si a unei productii agricole mai bune.

Ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, a declarat anterior ca estimarea de crestere economica pentru 2013 a fost ridicata de la 1,6% la 1,9%, Guvernul prognozand pentru sfarsitul anului un avans al PIB peste noua tinta. 

Desi exista semnale favorabile de crestere in 2013, cu un an agricol bun, acestea nu sunt resimtite in economia reala, de catre firme, care se confrunta in continuare cu multe probleme, printre care lipsa de lichiditate si accesul dificil la creditare, spun reprezentantii Coface. 

"In 2013, in ciuda semnalelor bune de crestere a PIB, cu un an agricol care se anunta bun, nu le resimtim in economie, toate companiile confirma ca acesta este un an mai greu decat cei anteriori, toti se plang de lipsa de creditare, de lichiditate, de sarcina pe care au preluat-o de a finanta la randul lor alte companii prin activitatea lor comerciala. Nu vedem in continuare o imbunatatire, din contra, cand companiile mari intra in insolventa incepi sa te intrebi cum va arata peste cativa ani aceasta tara", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Coman, country manager Coface. 

El a aratat ca economia romaneasca este legata de tarile din zona euro, aflate insa in continuare in recesiune. 

"Sansele noastre se leaga ca de fiecare data de agricultura, anul acesta se anunta de exceptie, exporturile functioneaza, dar cred ca trebuie facut foarte mult pentru blocajele financiare, pentru creditare. Bancile nu vad un apetit foarte mare pentru a credita pentru ca vad foarte mult risc in jurul lor, atunci evident ca atentia lor in a da bani companiilor este mult mai mare", a mentionat Coman. 

Directorul Coface nu anticipeaza pentru acest an o revigorare a economiei reale, a companiilor, aceasta fiind posibila incepand cu 2014 sau 2015, daca si tarile din zona euro vor depasi situatia dificila cu care se confrunta.