Reprezentantii clientilor nemultumiti ai celor sase banci au depus la sediul central al PSD o scrisoare catre Victor Ponta, la o ora distanta dupa ce acesta afirmase, intr-o conferinta de presa, ca deputatii PSD au primit mandat politic din partea BPN sa apere interesele clientilor.

Ponta afirmase, in conferinta de presa, ca deputatii PSD vor sustine si vota in Camera Deputatilor OUG 50/2010 intr-o forma in care sa apere "in primul rand" drepturile celor care au credite la banci, "fara insa a vatama interesele legitime ale sistemului bancar si financiar".

La o ora distanta, reprezentantii clientilor nemultumiti ai BCR, Volksbank, Alpha Bank, RBS, Bancpost si Raiffeisen au depus la sediul central al PSD o scrisoare catre Ponta.

Ei fac trimitere la o declaratie mai veche a liderului PSD, care dadea asigurari, in urma cu cateva zile, ca parlamentarii partidului vor vota OUG 50/2010 in forma transmisa de Guvern.

"Cu toate acestea, domnule Victor Ponta, sensul declaratiilor pe care le-ati facut in calitate de lider de partid a fost grosolan incalcat de actiunile concrete ale presedintelui Comisiei economice din Camera Deputatilor, colegul dumneavoastra de la PSD, domnul deputat Mihai Tudose", se arata in scrisoare.

Reprezentantii clientilor nemultumiti invoca sedinta comisiei din 5 octombrie, prezidata de Tudose, afirmand ca acesta "a deturnat" prin amendamentele admise fondul OUG 50/2010, in defavoarea clientilor si in "total dezacord' cu declaratiile lui Ponta.

"Mai mult, domnul deputat PSD a considerat de cuviinta sa sfideze public demersurile noastre de a repune contractele de credit in cadrul legal, spunand ca «Bancile nu sunt nici Crucea Rosie, nici Armata Salvarii»", sustin semnatarii.

Ei isi manifesta ingrijorarea fata de lipsa de coerenta interna la un partid "care se pregateste sa preia franele guvernarii" si afirma ca "ar fi lipsita de sens" o incercare de a-i arata lui Tudose "care este rolul lui in Parlament" si interesele cui trebuie sa le reprezinte.

"De aceea, indraznim sa va solicitam dumneavoastra, in calitate de presedinte al partidului care l-a desemnat pe domnul Tudose in functia pe care o detine la Comisia economica, sa spuneti in fata opiniei publice care este pozitia oficiala a PSD fata de OUG 50/2010: aceea pe care chiar dumneavoastra ati exprimat-o prin intermediul presei sau cea care a reiesit din actiunile domnului deputat Mihai Tudose", mai scriu reprezentantii clientilor nemultumiti.

Semnatarii mentioneaza ca sunt mandatarii unor grupuri de clienti care "reclama abuzurile bancilor", dar care au incredere in capacitatea lui Ponta de a face "diferenta intre presiunile unor bancheri si interesul celor care i-au ales pe politicieni sa-i reprezinte in Parlamentul Romaniei".

Scrisoarea este semnata de Violeta Vasilioglu, Silviu Adascalitei, Mihaela Cristina Silia, Catalin Colgiu, Iulian Florin Badea si Catalin Cucu, in calitate de reprezentanti ai clientilor nemultumiti ai BCR, Volksbank, Alpha Bank, RBS, Bancpost, respectiv Raiffeisen.

Grupuri de clienti ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank si RBS au anuntat ca vor depune, luni, cate o scrisoare la sediile PDL, PC, PSD si PNL, intrucat au observat diferentele intre declaratiile politice si actiunile concrete ale acestor partide referitoare la ordonanta privind creditele populatiei.

Cateva mii de clienti nemultumiti ai mai multor banci locale s-au organizat pe internet pentru a discuta despre problemele pe care le intampina in relatiile cu institutiile, despre implementarea OUG 50/2010 si, eventual, pentru a deschide procese colective.

Grupuri de clienti ai unor banci au semnat si transmis, in luna septembrie, si catre Camera Deputatilor si Senat o scrisoare prin care cereau parlamentarilor sa voteze in favoarea adoptarii legii de aprobare a OUG 50/2010 in forma propusa de Guvern, astfel incat interesul consumatorilor sa prevaleze in fata intereselor financiare ale unor companii.

Deputatii din Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare au avizat pozitiv, marti, cu unanimitate de voturi, OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, dar au adoptat, totodata, si 98 de amendamente la prevederile initiale ale acesteia.

Printre modificarile propuse se numara perceperea de catre creditori a unui comision de administrare cont curent concomitent cu perceperea unuia de administrare credit, aplicarea dobanzii penalizatoare la sumele restante prevazute in contract, pastrarea comisioanelor si tarifelor prevazute in contractele de credit initiale, modificarea clauzelor aferente dobanzilor variabile prin raportarea la un indice de referinta, pastrandu-se nivelul de dobanda de la data conversiei si reducerea la jumatate a sanctiunilor care pot fi impuse bancilor pentru incalcarea anumitor prevederi ale actului normativ.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Senatul a aprobat la inceputul lunii septembrie legea de adoptare a OUG 50/2010. Dupa ce a fost amendata de Comisia economica a Camerei Deputatilor, ordonanta va intra si in dezbaterea Comisiei de buget-finante a acestui for legislativ, care va face raportul pe fond si dupa avizarea si de catre Comisia juridica, va intra apoi in plenul Camerei, care este decizionala.