Cinteza: Pierderile sistemului bancar pentru anul trecut au fost "mult mai mari" de 2 miliarde lei. Unicredit: Sistemul in Romania va reveni pe profit in acest an
Bancile au inregistrat anul trecut pierderi cumulate "mult mai mari" de 2 miliarde de lei, acest nivel fiind deja depasit in noiembrie, iar in decembrie s-au adancit, a declarat miercuri directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
"Cand se vor publica cifrele pe rezultatele bancilor veti vedea ca atunci cand am spus ca vor avea o pierdere de peste 2 miliarde de lei am fost optimist. Au fost mult mai mari la noiembrie, iar in decembrie au fost si mai mari", a afirmat Cinteza in fata Comisiei de Buget-Finante, in cadrul dezbaterii pe tema creditelor in franci elvetieni, dand astfel replica unei propuneri a deputatului PSD Ana Birchall.
Birchall a propus, printre altele, ca bancile sa constituie din propriul profit un fond de solidaritate sociala, pe baza caruia sa se intervina in cazuri sociale.
Cinteza explica pierderile masive ale sistemului bancar prin valoarea ridicata a provizioanelor pe care institutiile de credit au fost nevoite sa le constituie pentru acoperirea creditelor neperformante, mai ales in contextul curatarii bilanturilor, proces inceput din vara anului trecut, dupa o directiva a BNR.
"Pierderea la 30 noiembrie a bancilor este foarte mare pentru ca au facut provizioane, varful a fost peste 23% la rata creditelor neperformante, in noiembrie ajunsese la 14,6%, la decembrie cred ca este sub 13%", a spus Cinteza.
El a precizat ca nu toate bancile s-au aliniat cerintelor BNR de a-si curata portofoliile, pana la sfarsitul lunii septembrie, cu promisiunea ca vor incheia demersurile pana in decembrie.
La finalul lunii noiembrie a anului trecut, Cinteza afirma ca bancile aveau deja la 30 septembrie pierderi care totalizau aproape 1,6 miliarde de lei.
"Pe fondul provizioanelor mari care s-au inregistrat, si va spun ca mai urmeaza multe provizioane, la 30 septembrie sistemul are o pierdere de 1,58 miliarde lei. Pierderea va depasi lejer 2 miliarde de lei", spunea directorul BNR la acel moment.
Sistemul bancar a incheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, in conditiile in care 23 de banci au raportat un profit de 2,05 miliarde lei, iar 17 banci au avut pierderi insumate de 1,55 miliarde lei. In anii anteriori, sistemul a raportat pierderi de 2,3 miliarde lei in 2012 si de 777 milioane lei pentru 2011.
UniCredit: Sistemul bancar din Romania va reveni pe profit in acest an
Sectorul bancar din Romania va reveni pe profit in acest an, potrivit estimarilor analistilor UniCredit, care anticipeaza o scadere a creditelor neperformante din sistem cu 3 puncte procentuale, de la 14,4% la 11,4%.
UniCredit apreciaza ca rentabilitatea activelor bancare ROA (Return on Assets) se va situa la 0,3% in 2015, fata de un nivel negativ de 0,6% preconizat pentru anul trecut, se arata in raportul bancii "CEE Banking Study 2015" publicat miercuri.
Nivelul de profitabilitate ROA este calculat pe baza profitului net anualizat al bancilor impartit la totalul activelor la valoare medie.P
otrivit estimarilor UniCredit, Romania va inregistra in acest an cea mai mare scadere din Europa Centrala si de Est a ratei imprumuturilor neperformante, de 3 puncte procentuale, cu mult peste declinul anticipat in Slovenia sau Serbia, de 1,7 puncte, respectiv 1 punct procentual.
De altfel, banca italiana se asteapta la o crestere a creditelor neperformante in majoritatea tarilor din regiune, pe fondul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina, per total, nivelul imprumuturilor neperformante fiind estimat sa urce la 13,7%, de la 12,3% anul trecut.
Ucraina va avea cea mai mare rata a imprumuturilor neperformante, de 34% (in crestere de la nivelul de 30% estimat pentru 2014), urmata de Serbia (23% vs 24%), Rusia (21% vs 18%), Bulgaria (20,7% vs 18,9%) si Ungaria (19,5% vs 20,5%), se arata in raport. La polul opus, Turcia va inregistra cel mai mic nivel al creditelor neperformante in totalul imprumuturilor (3,2% vs 3% in 2014), urmata de Slovacia (5,3% vs 5,4%), Cehia (6,1% vs 6,3%) si Polonia (6,9% vs 7,3%).
Potrivit analistilor italieni, imprumuturile din sistemul bancar romanesc vor urca in acest an cu 0,1%, dupa o scadere de 3,6% anticipata pentru 2014, in timp ce depozitele bancare vor avansa cu 3%, pastrand acelasi ritm de crestere ca in anul trecut.
Rata dintre imprumuturi si depozite se va situa la 94%, fata de 96,8% in 2014, iar raportul costuri/venituri se va imbunatati de la 55,6% la 53,8%.
Romania va inregistra o crestere economica de 2,5% anul acesta, Turcia si Polonia fiind singurele tari din regiune cu un ritm al avansului mai alert, de 3,4%, respectiv 3,3%, se arata in raport.
Economiile din Ucraina, Rusia, Serbia si Croatia se vor contracta in 2015, astfel ca avansul pentru intreaga regiune din Europa Centrala si de Sud-Est va fi de numai 0,2%, estimeaza analistii italieni.
Grupul italian UniCredit detine peste 8,600 de sucursale in aproape 50 de tari si are peste 148.000 de angajati.
In Romania, UniCredit este prezent prin grupul UniCredit Tiriac, care include UniCredit Tiriac Bank si filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN, UniCredit Leasing Romania, UniCredit Leasing Corporation IFN, ALLIB Leasing, Debo Leasing IFN si UniCredit Insurance Broker. Grupul italian are o cota de piata de 7,2%, fiind a cincea mare banca din Romania.