Legea plafonarii comisioanelor interbancare, aprobata de Parlament. Bancile sunt nemultumite. Chiritoiu: Putea fi mult mai rau! Amenzi de 4% din activele bancare
Legea plafonarii comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri a fost aprobata de Parlament si va fi transmisa presedintelui Iohannis, pentru promulgare, a declarat joi presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Bancherii spun insa ca aceasta plafonare risca sa genereze o "inhibare" a dezvoltarii pietei cardurilor, iar Concurenta le raspunde ca putea fi mult mai rau, cu amenzi de 4% din activele bancare.
"Trebuie sa ne asiguram ca reusim sa implementam in mod clar legislatia", a spus Chiritoiu la conferinta Mediafax Talks about Competition.
El spera ca in urmatoarele luni, dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, sa fie aprobate si normele de aplicare, pentru ca anul viitor, cand intra in vigoare prevederile si la nivel european, legislatia sa fie aplicata coerent la nivel national.
Parlamentul European a aprobat saptamana trecuta un proiect de regulament propus de CE, privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri, masura estimata sa genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianti si de 730 milioane de euro pentru consumatori.
Regulamentul are nevoie si de aprobarea formala a Consiliului UE.
Ce presupune plafonarea comisioanelor
Documentul stipuleaza plafonarea comisioanelor pe care bancile le incaseaza la procesarea tranzactiilor cu carduri la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, atat pentru tranzactiile transfrontaliere, cat si pentru operatiunile nationale.
In Romania, legea pe aceasta tema stipuleaza si limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoana, respectiv 10.000 lei/persoana.
Proiectul de lege a starnit reactii aprinse din partea procesatorilor de carduri
Reprezentantii MasterCard si Visa au reactionat imediat dupa lansarea publica a proiectului, avertizand asupra efectelor negative care ar putea aparea in urma reducerii comisioanelor interbancare.
Pe de alta parte, reprezentantii marilor retaileri au cerut aplicarea imediata a reducerilor de comisioane, spunand ca piata cardurilor ar fi profitabila pentru banci chiar si in absenta comisioanelor.
Bancile sunt nemultumite de plafonarea comisioanelor la carduri. Chiritoiu: Putea fi mult mai rau!
Bancherii spun ca plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri la 0,2% pentru cele de debit si 0,3% pentru cele de credit risca sa genereze o "inhibare" a dezvoltarii pietei cardurilor, iar Concurenta le raspunde ca putea fi mult mai rau, cu amenzi de 4% din activele bancare.
"Consideram ca plafonarea duce la o inhibare in dezvoltarea acestui produs. Acesta era momentul de dezvoltare a produsului. Noi cerem macar sa nu mai adaugam costuri noi la aceasta abordare europeana", a declarat joi presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.
El a precizat ca legea plafonarii comisioanelor interbancare "prinde" Romania intr-o situatie "nu tocmai fericita", argumentand ca trebuie comparate volumele de tranzactionare, in conditiile in care Romania sunt mult mai mici decat in statele europene.
"Trebuie sa stim si din perspectiva economica ce se intampla. Volumele nu sunt asa mare ca in alte tari, s-ar putea sa ne grabim noi prea mult, lucru care ar putea impacta nefericit jucatorii din domeniu", a spus Danescu.
In replica, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, i-a transmis ca situatia putea fi mult mai rea, avand in vedere ca alternativa data autoritatilor de Comisia Europeana fiind de amendare a cartelurilor bancare cu sume echivalente cu 4% din activele bancare.
"Plafonarea comisioanelor, de care ne-am ocupat, este o preocupare care vine de la retaileri, este un efort de a sprijini retailerii, care erau victimele unor carteluri ale bancilor. Bancile estimeaza 70 milioane euro pierderi din veniturile generate de operatiunile cu carduri prin plafonarea comisioanelor. Ganditi-va ca putea sa fie si mai rau: in Romania am fost intrebati de CE daca vrem sa rezolvam prin legislatie sau prin amenzi pentru cartel bancar. Daca am fi decis sa abordam printr-o investigatie pentru incalcare, era cu amenda de 4% din activele bancare. Era mai bine asa fata de cele 70 milioane euro?", l-a intrebat Chiritoiu pe Danescu.
El a mai punctat ca bancile nu tin cont, in schimb, de cresterea gradului de acceptare a platii cu cardurile la retaileri si a volumului de tranzactii.