O gustare frugala in terminalul de imbarcari al aeroportului de la Otopeni costa 22 de lei. Coincidenta, tot atat este si cea mai mica chirie din aeroport, adica cinci euro pentru un metru patrat."

Secretul sta intr-o asociere in participatiune din care aeroportul incaseaza o suma minima de la doua firme partenere care gestioneaza o buna parte din spatiile comerciale. Incasarile totale nu depasesc acum 135 de mii de euro pe luna pentru 3.615 metri patrati, adica o medie de 37 de euro.

"Istoria inchirierilor din aeroport este foarte romantata. Am de gand sa le maresc. Pretul in acest moment variaza de la 5 euro si cateva sute.", spune Marian Anton, secretar de stat Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Aeroportul Otopeni incaseaza acum 20% din activitati comerciale si 80% din aviatie. Pe alte aeroporturi importante este exact pe dos.

Dar nu toata lumea plateste chirii mici. Sint si firme care dau citeva sute de euro pentru un metru patrat. Una dintre cafenelele din terminalul de sosiri a renuntat deja la un spatiu unde veneau peste doua milioane de pasageri, dupa ce chiria a ajuns la 350 de euro pe metrul patrat.

"Avem de a face cu o piata ascunsa, o piata la negru a chiriilor bune, a spatiilor bune. Aeroportul este inclus. Oamenii cu bune intentii nu au acces la aceste negocieri care de obicei se intampla in spatele culiselor. ", spune Cora Stolz, manager companie