Cei mai multi romani economisesc in moneda nationala, iar jumatate dintre ei pastreaza economiile in numerar. Cati bani returneaza banca celor care au depozite, daca da faliment
Lei. Sursa foto: Mediafax
Putin peste jumatate (53%) dintre romanii care detin un produs financiar-bancar stiu ca si-ar recupera banii depusi la o banca daca aceasta ar da faliment, insa 26% se asteapta sa primeasca toti banii indiferent de suma, doar 7% cunoscand plafonul de garantare de 100.000 euro, potrivit unui sondaj.
Doua treimi dintre respondenti stiu ca depozitele sunt garantate, iar o treime dintre cei care au economii cunosc ce institutie le garanteaza, respectiv Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), care a comandat cercetarea de piata, realizata de Mercury Research, scrie Mediafax.
"Dintre cei care stiu ca isi pot recupera banii in caz de faliment, 10% cunosc procedura de restituire, un procent dublu comparativ cu sondajul din 2010. Desi termenul legal de restituire a banilor in cazul falimentului bancar este de 20 de zile, respondentii se asteapta sa-si recupereze banii cam intr-un an (...) Presa este principala sursa de informare privind procedura de restituire a banilor din depozite, afirma 50% dintre respondenti", se arata intr-un comunicat al FGDB.
Romanii economisesc cu preponderenta in lei, 80% alegand moneda nationala, la fel si 76% dintre cei care intentioneaza sa depuna bani la banca in urmatorul an.
Mai putin de un sfert dintre respondenti au economisit bani in ultimul an, cu o suma medie de circa 20% din venitul lunar, iar 40% declara ca nu vor economisi in 2014.
Jumatate dintre cei care au economisit bani anul trecut i-au pastrat in numerar, 26% in depozite la termen si 19% in conturi de economii, numerarul fiind perceput ca un instrument sigur de economisire de catre cei cu un grad scazut de informare despre banci si de catre cei care nu au incredere in banci.
Cel mai folosit produs bancar este in continuare cardul de debit, in proportie de 80%, insa doar 21% dintre detinatori stiu ca este atasat unui cont curent.
"Depozitele la termen sunt considerate o metoda sigura de economisire de catre persoanele care au incredere in banci (37%), stiu ca depozitele pot fi recuperate in caz de faliment (39%) sau stiu ca FGDB garanteaza depozitele (39%). 69% dintre cei care economisesc o fac din prudenta", se mai arata in comunicat.
Putin peste o treime (36%) dintre romanii intervievati are un credit, cel de nevoi personale negarantat fiind cu preponderenta in lei, in timp ce moneda europeana este preferata la imprumuturile ipotecare.
Cei cu credite de nevoi personale au in majoritatea cazurilor un singur imprumut, respectiv 76% dintre respondenti, restul avand doua sau mai multe credite.
"Ca intentie de viitor, doar 12% din populatia intervievata declara ca ar fi dispusa sa contracteze un anumit tip de credit, de regula fara ipoteca. Intentia de a achizitiona un credit imobiliar este mai mare in randul celor care au economii", se precizeaza in comunicat.
Sondajul FGDB a fost realizat la inceputul anului pe un esantion de circa 1.200 de persoane din mediul urban si rural care detin cel putin un instrument financiar-bancar.
Pe acelasi subiect: