CEC Bank va fi transformata intr-o banca pentru IMM-uri. Geoana: “Antreprenorii romani au fost cei mai vaduviti de finantare in criza”
Palatul CEC (Foto: Mediafax)
Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV, ca exista "o discutie avansata" pentru a transforma CEC intr-o banca de dezvoltare a IMM.
"O banca de dezvoltare pe care o vom propune marti (cand are loc o conferinta a Institutului Aspen - n.r.), care sa se bazeze pe forta CEC si pe alte instrumente colaterale, trebuie facuta. Nu pot sa stau cu un sistem bancar care, in conditii de criza, a stopat finantarea catre economia reala. Exista o discutie avansata cu privire la transformarea CEC intr-o banca de dezvoltare pentru IMM-uri, in principal, pentru ca antreprenorii romani au fost cei mai vaduviti de capital si finantare in aceasta criza", a afirmat Geoana, citat de Mediafax.
El a adaugat ca, astfel, CEC va fi, in continuare, o banca a micilor deponenti si va avea garantia suverana a statului roman, dar se va capitaliza si isi va indrepta cu prioritate investitiile si creditele catre IMM si catre agroindustrie.
"Exista un anumit tip de gandire avansata cu privire la un astfel de subiect. Nu pot sa spun eu astazi daca exact formula pe care o propunem din partea unor profesionisti din tara si din strainatate va fi cea retinuta de catre Guvern, dar se va intampla ceva", a mentionat el.
"Sunt convins de asemenea ca o idee care este in evaluare si destul de avansata de a folosi Eximbak, a doua banca de stat romaneasca - vorbesc de parghiile statului roman, vorbesc de patriotism economic - de a folosi Eximbank, eventual printr-o capitalizare suplimentara, pentru a stimula si politici industriale, pe langa stimularea de exporturi romanesti. Exista ideea sa facem un fond de infrastructura, sa facem un fel de banca de infrastructura, in care statul sa puna o parte din bani, mergem si adunam bani de pe piete si, pe langa banii europeni si banii publici care trebuie cheltuiti mai bine, mai eficient, sa mai aducem capital si energie in economie", a mai spus Geoana.
El a adaugat ca este vorba de "un patriotism economic" si nu este indreptat impotriva capitalului strain, dimpotriva.
Mircea Geoana a mai spus ca nu este suficient ca Romania "sta cuminte in coltul sau si scrie la dictare" si trebuie sa aiba curajul sa propuna un alt model de societate.
Urmariti mai jos emisiunea integral:
Pe acelasi subiect: