"Am fost chemat sa dau informatii, sa raspund la intrebari. S-au facut cateva solicitari cu privire la prezentarea de catre banca, in zilele urmatoare, a unor date cu caracter statistic", a spus Radu Ghetea. "Mi-au cerut date statistice", a mentionat el, preluat de Mediafax.

Presedintele CEC Bank urmeaza sa fie audiat din nou, miercuri, incepand cu ora 10.00, in Comisia de buget-finante din Senat, care ancheteaza activitatea manageriala a bancii.

Audierea lui Radu Ghetea luni in comisie a durat doua ore si s-a desfasurat cu usile inchise. Surse din comisie au declarat pentru Mediafax ca, la unele intrebari, Radu Ghetea a invocat legea secretului bancar. La sedinta comisiei nu au participat reprezentantii PDL.

Dumitrescu: “Ghetea a invocat legea privind secretul bancar, am cerut un punct de vedere de la BNR”

Vicepresedintele Comisiei de buget-finante Iulian Dumitrescu a declarat, luni, ca, in cadrul audierii, presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a invocat legea 217 privind secretul bancar, astfel ca membrii comisiei au cerut un punct de vedere de la BNR pe acest aspect.

"Comisia a comunicat domnului Ghetea ca urmeaza sa studieze acest aspect, spunand ca nu putem da nici noi un raport competent fara a putea avea toate informatile necesare. Urmeaza sa cerem un punct de vedere al BNR pe acest subiect, iar CEC sa ceara un punct de vedere extern, la Ministerul de Finante si la BNR", a spus vicepresedintele comisiei, dupa audierea lui radu Ghetea.

Potrivit lui Dumitrescu, discutia s-a desfasurat in limita a ceea ce Radu Ghetea a putut sa spuna din punct de vedere al secretului bancar. "La ce a putut sa raspunda, a putut, la ce nu a putut, urmeaza sa raspunda miercuri, la ora 10.00. A raspuns doar la informatii publice", a mai spus vicepresedintele comisiei.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Cosmin Nicula, a precizat vineri ca documentele cerute de comisie de la CEC Bank au fost trimise si urmeaza sa fie analizate de senatori, incepand de luni.

Printre documente se afla si lista tuturor creditelor acordate in conditii speciale, incepand cu anul 2011. Comisia de buget-finante a mai cerut sa i se puna la dispozitie normele bancare aprobate de BNR in baza carora lucreaza CEC Bank si acorda credite.

Cinteza, BNR: CEC a dat 5 credite de peste 1 mil. euro

Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, luni, ca CEC Bank a acordat persoanelor fizice cinci credite care depasesc un milion de euro. El a mentionat ca acel credit acordat Ioanei Basescu este un credit normal si ca nu exista termenul de credit special.

De altfel, Cinteza a spus ca membrii comisiei nu l-au intrebat nimic, in mod direct, despre creditul acordat fiicei presedintelui Traian Basescu.

Despre faptul ca presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, ar fi invocat in audieri legea privind secretul bancar, Cinteza a replicat: "Nu Banca Nationala ii permite lui Radu Ghetea sa incalce sau nu secretul bancar, ci legea. Legea bancara stipuleaza foarte clar conditiile in care informatiile pot fi puse la dispozitia unui tert", a spus Cinteza.

Nicolae Cinteza a mentionat totodata ca media perioadei calculate, necesare aprobarii unui credit la CEC Bank, este undeva intre opt si noua zile.

"Puteti calcula singuri cat a durat acordarea creditului", a spus el, adaugand: "In criza asta de clienti, chiar credeti ca isi permit sa lungeasca, asa, la nesfarsit, acordarea unui credit? In general toti se lupta dupa clienti de calitate buna si toti sunt interesati sa isi creasca portofoliul de credite, dar credite care stiu ca se pot intoarce".

Despre garantiile creditului acordat Ioanei Basescu, Cinteza a spus ca acestea sunt "acoperitoare conform normelor BNR".

Ioana Basescu a luat credit de 1 milion de euro de la CEC

Ioana Basescu arata recent ca a cumparat in luna septembrie un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar de la CEC pe 30 de ani de peste 1 milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Presedintele Traian Basescu declara ca a convins-o pe fiica sa cea mare sa cumpere terenul pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.