Potrivit sursei citate, programul de înlocuire a infrastructurii face parte din strategia de digitalizare şi modernizare a CEC Bank.

"Programul face parte din strategia de digitalizare şi modernizare a CEC Bank, în cadrul căreia au fost lansate deja, de la începutul anului, o serie de produse şi servicii inovative: plăţile contactless de pe telefonul mobil prin Android şi Apple Pay, aplicaţia de transferuri Card2Card, deschiderea online a conturilor prin CEC_IN", se menţionează în comunicat.

Până la sfârşitul lui 2020, în prima fază a programului, vor fi înlocuite 200 de ATM-uri cu aparate de ultimă generaţie, iar acest proces va continua şi în următorii ani, până la înlocuirea întregii flote de ATM-uri. În plus, va fi extinsă reţeaua de echipamente multifuncţionale de plăţi (MFM). Valoarea investiţiilor programate pentru 2020 se ridică la 2,6 milioane de euro.

"Reţeaua de bancomate este un factor important pentru clienţi: o reţea extinsă de bancomate permite acces facil la disponibilităţi şi la alte operaţiuni precum plata facturilor, iar CEC Bank are avantajul uneia dintre cele mai mari prezenţe la nivel naţional, inclusiv în zona rurală. Tot mai mulţi clienţi apelează la sistemele self-service pentru a economisi timp şi pentru flexibilitate. De aceea, am demarat acest program de investiţii în infrastructură, care ne va permite să ne servim clienţii mai rapid şi să diversificăm serviciile disponibile la nivelul bancomatelor şi echipamentelor multifuncţionale de plăţi. Următorul pas în direcţia digitalizării este implementarea tehnologiei contactless şi la nivelul ATM-urilor şi al aparatelor multifuncţionale de plăţi şi sper ca până la sfârşitul anului, aceasta să fie disponibilă la nivelul echipamentelor CEC Bank", a declarat Bogdan Neacşu, preşedinte, director general CEC Bank.

Potrivit băncii, echipamentele achiziţionate în cadrul acestui program sunt realizate de unul dintre cei mai mari producători la nivel global. Totodată, bancomatele beneficiază de tehnologii moderne: ecran tactil, cititoare de carduri contactless şi sisteme pentru o securitate sporită. La fel şi echipamentele multifuncţionale, care permit şi depuneri de numerar în lei şi euro, operaţiuni de schimb valutar şi plata facturilor în numerar şi cu cardul.

Banca precizează că furnizorul echipamentelor a fost ales printr-o procedură de achiziţii competitivă la care au participat principalii distribuitori de astfel de echipamente la nivel naţional.

"Programul de modernizare a infrastructurii de plăţi va începe cu oraşele mari şi cele reşedinţă de judeţ. Oraşele Constanţa, Sibiu, Călăraşi, Botoşani, Slatina, Alba Iulia şi Târgu Mureş vor beneficia de ATM-uri şi MFM-uri moderne până la sfârşitul lunii iulie, Bucureşti, Ploieşti, Cluj şi Iaşi - până la sfârşitul lui septembrie, programul urmând a fi extins la nivel naţional prin înlocuirea progresivă a flotei de echipamente cu modele de ultimă generaţie. În prezent, CEC Bank oferă servicii bancare printr-o reţea de peste 1.200 terminale de tip ATM şi MFM", se mai spune în comunicat.

Programul face parte din planul de afaceri al CEC Bank care vizează, pentru următorii ani, creşterea organică prin finanţarea economiei, precum şi investiţii în digitalizare, în condiţiile în care CEC Bank trebuie să recupereze decalajele tehnologice. În cazul infrastructurii de bancomate, marea majoritate au o vechime de peste 10 ani.

"Planul de afaceri a stat la baza procesului de recapitalizare a CEC Bank cu 940 de milioane de lei la sfârşitul anului trecut. Majorarea de capital a fost aprobată de Comisia Europeană în condiţii de piaţă, fără a fi considerată ajutor de stat", se mai precizează în comunicat.

Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi active de 32,9 miliarde lei, la sfârşitul anului 2019. CEC Bank este o bancă universală de top pe piaţa românească, care oferă o gamă completă de produse şi servicii.

Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, este unicul acţionar al CEC Bank, iar în luna noiembrie 2019, în urma acordului Comisiei Europene, capitalul băncii a fost majorat cu 940 milioane lei.