Ablyazov ar fi deturnat mai mult de cinci miliarde de dolari prin intermediul unei retele de companii pe care le detinea. De asemenea, bancherul a fost gasit vinovat si pentru declararea falsa a averii pe care o adunase, scrie Business Insider.

Judecatorul englez Nigel Teare l-a condamnat pe Ablyazov la 22 de luni de inchisoare pentru sfidarea instantei, deoarece bancherul incercase sa ascunda peste 50 de milioane de dolari in speranta ca nu vor fi recuperate de creditori.

Teare a emis un mandat de arestare imediata dupa ce fostul presedinte BTA Bank nu s-a prezentat la tribunal in ziua solicitata de autoritati.

Banca BTA, care trebuia sa fie salvata de catre statul kazah in anul 2009, i-a adus lui Mukhtar Ablyazov noua procese civile sub acuzatia de deturnare de fonduri la scara larga, potrivit Financial Times.

Ablyazov neaga acuzatiile care i se aduc si sustine ca este un atac planuit de adversarul sau politic, presedintelui tarii, Nursultan Nazarbayev.

Avocatii BTA au declarat ca se tem ca nu cumva Ablyazov sa fi parasit tara, desi echipa care il apara a anuntat ca acesta este bolnav si nu se afla in posesia pasaportului.

Rezultatele celor noua actiuni de delapidare fac interesul mai multor banci internationale care au furnizat fonduri bancii BTA inainte de aparitia conflictului, titreaza si The Wall Street Journal.

Conform acordului de reesalonare, bancile vor recupera, cat de curand posibil, o parte din fonduri de la Mukhtar Ablyazov.