"Cred ca reactia lui este foarte de inteles. Daca sunt presedintele statului, vreau sa am in interior banci care sunt dispuse sa sprijine cresterea economica a tarii", a declarat Treichl.

Presedintele Basescu a declarat, joi, ca bancile statelor europene au obtinut "profituri uriase" in Romania, iar daca se pregatesc sa o lase nefinantata in criza este "lipsa de fair play", el spunand ca vrea sa creada ca statele venite mai tarziu in UE nu vor fi puse sa plateasca "lacomia" bancilor.

Basescu ataca dur bancile: “Vreau sa cred ca nou-venitii in UE nu vom fi pusi sa va platim lacomia” VIDEO

Directorul general al Erste Group, care este si actionarul majoritar al BCR, a afirmat ca BCR va continua sa sustina economia romaneasca, al carei viitor este strans legat de cea mai mare banca din sistem, iar pentru unele proiecte va fi mentinuta finantarea in euro.

"Ceea ce am spus in aceste discutii (cu Banca Austriei - n.r.), daca luam Romania in praticular, Erste este cel mai mare creditor din tara, prin BCR. Suntem in proces de a creste investitia din Romania. Si este 100% clar ca BCR vrea si va continua sa finanteze economia romaneasca. De aceea suntem acolo. Viitorul Romaniei este strans legat de viitorul BCR. Si cea mai mare banca din tara are obligatia de a fi acolo daca cresterea economica revine. Acesta este angajamentul nostru", a spus Treichl.

Banca Nationala a Austriei a emis saptamana trecuta o serie de instructiuni prin care conditioneaza avansul creditarii la subsidiare de cresterea refinantarilor locale, in principal prin depozite, dar si prin emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana pentru Investitii.

Andreas Treichl a mai spus ca orice reglementare din partea Bancii Nationale a Austriei va trebui agreata cu bancile centrale din tarile vizate, adaugand ca imbunatatirea lichiditatii trebuie realizata intr-o maniera inteligenta, fara sa afecteze cresterea din regiune.

"In principiu, a solicita sistemului bancar din Europa Centrala si de Est sa se asigure ca situatia lichiditatii bancilor si a tarilor se imbunatateste este un lucru benefic. Cu asta suntem de acord si, in acest punct, suntem total in linie cu Banca Nationala a Austriei. Dar este ceva ce trebuie facut foarte atent si foarte inteligent. Daca cititi cu atentie declaratia bancii centrale, veti vedea ca ei includ faptul ca pentru anumite credite din aceste tari, respectiv infrastructura si alte alte proiecte, finantarea va continua sa fie in euro, si, desigur, aceste resurse in euro trebuie aduse in Romania (...) A fost un punct foarte important pentru noi, iar banca centrala a fost de acord", a spus Treichl.

Desi se declara in favoarea principiilor enuntate de reglementatorii austrieci, intarirea cerintelor de capital si un mai bun management al lichiditatii, seful Erste spune ca bancile nu si-au dat acordul pe propunerile Bancii Austriei asa cum au fost date publicitatii.

Veste proasta pentru Romania. Austria ar putea fi incapabila sa sustina susbsidiarele bancilor din Europa de Est