Presedintele Basescu a discutat, la Bruxelles, cu Van Rompuy si Barroso despre bugetul UE 2014-2020
Intrevederea de lucru a presedintelui Traian Basescu pe tema bugetului UE 2014-2020 cu Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, s-a incheiat, discutiile durand aproximativ 30 de minute.
Intalnirea a avut loc la sediul Consiliului European, unde Van Rompuy si Barroso au programate joi intrevederi pe tema bugetului 2014-2020 cu toti cei 28 de sefi de state si de guverne din tarile UE.
Presedintia nu va comunica joi detalii referitoare la discutiile sefului statului cu liderii europeni, avand in vedere ca negocierea pe marginea bugetului este in desfasurare.
In cursul serii urmeaza sa inceapa si reuniunea oficiala a Consiliului European, pana la acel moment fiind de asteptat ca presedintele Basescu sa aiba consultari si cu alti lideri din tarile membre.
Potrivit unor surse europene, citate de Mediafax, intrevederea celor doi oficiali UE cu presedintele Traian Basescu este a doua in ordinea intalnirilor pe care le vor avea cu liderii tarilor membre UE, anterior fiind programata numai intalnirea cu premierul britanic David Cameron.
De asemenea, potrivit surselor mentionate, urmeaza ca dupa discutiile cu liderii tarilor UE, la inceputul reuniunii Consiliului European, presedintele Van Rompuy sa vina cu o noua propunere de buget, in conditiile in care mai toate tarile membre au obiectii importante fata de cea prezentata saptamana trecuta, estimata la circa 970 miliarde de euro pentru cei sapte ani de programare.
Potrivit propunerii Van Rompuy de saptamana trecuta, Romania ar fi pierdut aproximativ 8 miliarde de euro fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, de circa 47 miliarde euro.
Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca propunerea Comisiei nu mai este subiect de discutie avand in vedere pozitia tarilor donatoare care vor reduceri ale acesteia variind intre 100 si 200 de miliarde de euro.
Romania are cele mai importante obiectii fata de propunerea Van Rompuy, potrivit ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, cu privire la criteriul care face legatura intre alocarile viitoare pentru politica de coeziune si rata de absorbtie pe exercitiul actual financiar 2007-2013, dar si cu privire la alocarile pe Politica Agricola Comuna (PAC).
Romania vizeaza si alte puncte defavorabile din propunerea Van Rompuy, cum ar fi scaderea ratei de cofinantare la 75% fata de nivelul actual de 85%, reducerea prefinantarilor la 2% fata de nivelele actuale de 7% pentru PAC si 9% pentru Politica de Coeziune, dar si faptul ca propunerea Van Rompuy nu mai permite eligibilitatea TVA pentru unele proiecte.
Presedintele Basescu a aratat inainte de plecarea la Bruxelles ca Romania este interesata sa negocieze pentru obtinerea compromisului, insa nu exclude ca la aceasta reuniune a Consiliului European sa nu se ajunga la o solutie, avand in vedere diferentele mari intre dorintele tarilor donatoare si cele ale tarilor beneficiare.
Pe acelasi subiect: